Sealihatootjate mureks on suured käärid tootmise hinna ja toodangu eest saadava hinna vahel.

„Söödavilja hind on alates möödunud sügisest märkimisväärselt tõusnud, olenevalt viljast 100 – 150 protsenti. Samas on sealiha hind jäänud suhteliselt stabiilseks,” teatas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK).

„Söödahindade järsk tõus on Eesti sealihatootjad pannud väga rasekesse olukorda. Paljude seakasvatajate olukorra muudab keeruliseks asjaolu, et nende ettevõtete tootmine põhineb ostusöödal ja teravilja tootmiseks puudub vajalik maaressurss,” seisis EPKK teates.

Tänaste sealiha ja sööda hindade juures toodab iga siga EPKK andmetel seakasvatajatele hinnanguliselt 10-15 eurot kahjumit ja kui arvestada, et Eestis on iga kuu müügivalmis ligikaudu 50 000 nuumikut, siis saab sektor vähemalt 500 000 eurot kahjumit kuus.

„Selliste kahjumitega on farmid töötanud alates jaanuarist, kui söödavilja hind ületas hinnataseme 200 eurot tonni kohta. Tekkinud olukord võib viia põhikarja vähenemisele ning seab ohtu Eesti sealihatootmise jätkusuutlikkuse,” leiab EPKK.

„Kuigi aasta-pooleteise eest olid teravilja ja piima kokkuostuhinnad talumatult madalal tasemel, siis viimastel aastatel kogetud drastilised hinnamuutused muudavad kogu tarneahela toimimise äärmiselt keeruliseks,“ ütles EPKK juhataja Roomet Sõrmus.

EPKK saatis täna põllumajandusministrile kirja, milles palutakse kiiret riigipoolset sekkumist sealihatootjate olukorra leevendamiseks.

Organisatsiooni hinnangul on vajalik kiire lahendus, mis võimaldaks seakasvatajatele juurdepääsu soodsatel tingimustel laenule ja sealihatootjad vajavad uue saagini lühiajalist soodsat krediiti sööda ostmiseks.

Kuigi Euroopa Liit on rakendanud mitmeid turukorralduse meetmeid, siis pole EPKK hinnangul nendest enamusele Eesti sealihatootjatest kasu, sest neil puuduvad tapamajad ja sealiha ladustamise võimalused.