Seal loos on kirjutatud, et Keskerakonna kinnitusel on erakond mitmel korral kinni maksnud oma juhatuse liikmete kriminaalasjade advokaadikulud.

Maksumaksjate liit leiab, et lähtudes eeldusest, et Keskerakond ei ole kuritegelik organisatsioon ja erakonna juhatuse liikmete põhikirjaliste ülesannete hulka ei kuulu kuritegude toimepanemine, on erakonna juhatuse liikme isiklikus kohtuasjas antud õigusabi kulu hüvitamine erisoodustus, mis tuleb maksustada.

Liit toob näide, et kui nende liige ületab kiirust ja vajab trahvi vaidlustamiseks õigusabi, siis nende veendumuse kohaselt sooviks maksuamet kindlasti maksustada seda erisoodustusena, kui liit peaks oma juhatuse liikme õigusabikulud hüvitama.

Erakondade puhul peaks kehtima sama loogika, leiab liit.

Kuna artiklist jäi mulje, et Keskerakond ei ole õigusabikulusid erisoodustusena deklareerinud, siis teeb liit ettepaneku viia läbi maksukontroll ja seda asjaolu kontrollida.

Keskerakond ei nõustu maksumaksjate liidu väidetega

Eesti Keskerakond märgib oma vastuses, et peab kahetsusväärseks maksumaksjate liidu äraspidist tõlgendust nagu võiks Keskerakond olla kuritegelik organisatsioon ning kuritegude toimepanemine võiks vabastada kedagi maksude tasumise kohustusest.

Maksumaksjate liidu esindajad on kindlasti teadlikud, et kuritegude toimepanemine ei saa ega tohi olla ühegi MTÜ põhikirjaliseks eesmärgiks ning seega ka maksu tasumisest vabastamise aluseks, märgib erakond oma teates.

Maksumaksjate liidu toodud võrdlust liiklustrahviga peab erakond ebakohaseks, sest juhatuse liikme liiklustrahv ei saa kahjustada sellisel määral äriühingu tegevust, kui poliitilise erakonna juhtfiguuri kahtlustamine kuriteos, mis mõjutab otseselt kogu erakonna mainet ja toetust.

Eesti Keskerakond on seisukohal, et advokaadikulude kandmine on põhjendatud ning kooskõlas seadusega, sest tegemist on erakonna huvide kaitsmisga.

Rünnak erakonna juhtfiguuride vastu mõjutab otseselt erakonna mainet ja toetust ning sellest tulenevalt on erakonnal antud juhul otsene ja põhjendatud huvi menetluste käekäigu suhtes, seisab erakonna vastuses.

Keskerakonna juhid viivad ellu Keskerakonna programmi ning on erakonna hinnangul langenud põhjendamatute ning poliitiliselt motiveeritud kahtlustuste ohvriks.

Nende kahtlustuste tõrjumine on täna paratamatu kulu, mis poliitilises sfääris tegutsemisega kahjuks kaasneb. Seega ei ole õige väita, et kantavad kulud ei ole kuidagi seotud Keskerakonna põhikirjaliste eesmärkidega, lisab erakond.

Erakonna sõnul on neil otsene huvi menetluste käekäigu suhtes ka seetõttu, et kahtlustuse järgi puudutab menetlus ka erakonda.

Kui erakonna juhtfiguuride maine saab puhastatud, siis on see oluliseks mõjutajaks ka erakonna toetusele ja erakonna edukusele, lisa erakond.