Mooste Katsejaama juhataja Kalju Paalman ütles ajalehele Koit, et sellel suvel oli piisavalt nii päikest kui vihma, mistõttu linakasvatajad said küllaltki hea saagi. 'Õlilina saak oli tänavu vahemikus 1000-1500 kg seemet hektarilt ning sellega võis täitsa rahul olla,' nentis Paalman.

Samas polnud Paalman rahul lina külvipinnaga, kuna tänavu kasvatati Põlvamaal lina vaid 150 hektaril loodetud 500 asemel. Paalman pidas põhjuseks eelkõige seda, et paljud möödunud aastal lina kasvatanud põllumehed loobusid tänavu, sest eelmine aasta oli linakasvatajaile üsna ebasoodne.

"Kehvale aastale lisandus ka see, et põllumeestel on valdavalt vana tehnika, kuid näiteks vana Nivaga on õlilina üsna kehv koristada, tänavu võtsime lina aga kümne aasta vanuse John Deer kombainiga ning sellega koristamisel polnud mingeid probleeme,' lisas ta.

Järgmisel aastal loodab Paalman viia lina kasvupinna loodetud poole tuhande hektarini. Katsejaama juhatajale annab lootust ka asjaolu, et Pärnu Linavabrikul on kavas sõlmida maakonna põllumeestega 100 ha ulatuses linakasvatuslepingud. Sellel aastal oli Pärnu Linavabrik sõlminud koostöölepingud Pärnu- ning Järvamaa põllumeestega.

Pärnu Linavabriku tegevdirektor Arvo Villmann polnud nõus linakasvatusprojekti kommenteerima, öeldes, et kuna kõik on niivõrd algusjärgus, ei tahaks ta sellel teemal rääkida.

Seni on Pärnu Linavabrik toonud oma linalindi valdavalt Euroopast, kusjuures ajakirjanduse andmete kohaselt vajaksid Euroopa ühe moodsama linatööstuse tootmismahud lina kasvatamist kuni 6000 hektaril.

Paalmani sõnul oleks ainuüksi Põlvamaal reaalne lina kasvatada kuni 3000 hektaril. "Praegu saaks lina külvipinna samasuguse tasemeni sel moel, kui põllumehed saaksid laenu väetiste ja seemne muretsemiseks, samuti peaks SAPARD laienema suuremale ringile ning linale laienev teraviljatoetus peaks olema mitu korda suurem, kuna riskid on linakasvatuses tunduvalt kõrgemad."

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti pressiesindaja Heli Raamets ütles, et tegelikult saaksid linakasvatajad juba praegu näiteks traktori muretsemiseks toetust. "Kui aga linakasvatajad tahavad SAPARDi toetust ka millelegi enamale, siis tuleb neil teha vastavasisuline ettepanek SAPARDi

järelevalvekomitee esimehele Ivari Padarile, kes esitab selle arutamiseks Euroopa Komisjonile."

Möödunud aastal külvati Eestis lina 325 ha, millest 275 ha oli õlilina ja 50 ha kiulina. Võrreldes 1999. aastaga suurenes mullu lina külvipind 107 hektari võrra.