Võrumaa Talupidajate Liidu esimehel Rainis Ruusamäel on talunikuna ajutiselt kasutada 50 hektarit maad, millest põldu on umbes 20 hektarit. Ametikohustuste kõrval Sännas talu pidades on Ruusamäe seni piirdunud taimekasvatusega.

Lisaks teraviljale ja ristikule kasvatas Ruusamäe eelmisel suvel esimest korda lina ning järgmisel aastal on uudiskultuuriks hernes. Linaga läks kehvavõitu suve kohta üsna hästi, kümne hektari suurune põld andis sügisel kümme tonni vart ja seemne.

"Ma ei olnud kunagi lina kasvatanud. Esimene katsetus tegi paljud asjad selgeks. Iga kultuuri peab oskama kasvatada, kuid lina nõuab eriti täpset lähenemist," võttis talunik kogemuse kokku.

Linaseemne idanemisproov on küll tegemata, aga tehnoloogiliselt läks kõik korda.

Rainis Ruusamäe sõnul häirib talunikke kõige enam teadmine, et riigil puudub põllumajanduspoliitika. Talunikud tahavad teada riigi suundumust, et teha oma otsused. Majandusharusid on teisigi, tingimata ei pea jääma põllumajandusse.

Keskliit ja taluliidud tunnistavad, et ka neil ei ole läbimõeldud ja kindlat põllumajanduspoliitikat. Lähiajal on kavas hakata seda välja töötama, et olla valmis läbirääkimisteks valitsusega.

Vastates küsimusele, kas Arnold Rüütli juhitud Maarahva Erakonna peale saab loota, ütles Ruusamäe: "Sealt pole midagi oodata. Nende asjaajamine on liiga ümmargune. Väitlustes vaatavad nad küsimust nii ja naa, ning on raske aru saada, mis asja nad tegelikult ajavad."

Põllumajandus- ja kaubanduskoja rajamise mõte on õige, kuid mõtte teostus töötab selle vastu. Oma ülesande täidaks Ruusamäe sõnul vaid selline koda, mille tegevust finantseerivad põllumajandusliku tootmise esindajad. Kui raha eraldab riik, ei saa koda põhimõtteliselt astuda valitsusega õigetesse läbirääkimistesse.

Taluliidud loodi suurmajandite ajal. Nüüd on majandid jagunenud osaühistuiks, ühistuiks ja aktsiaseltsideks. Kuna uutel omandivormidel puuduvad esindused ja nõuandeteenistused, tegelevad taluliidu konsulendid nendega juba praegu, lähitulevikus ollakse valmis neid oma liikmeiks võtma.

Kindlasti jääb püsima ja täiustub Taluliidu nõuaandeteenistus taime- ja loomakasvatuse, raamatupidamise, rahanduse ja ökonoomika alal.

Tõhusaks abiks on olnud taluliitudele aluse pannud talukapital, mis võimaldab anda talunikele lühiajalisi väiksemaid laene ja osta hulgikaubabaasidest soodsalt edasimüümiseks söödalisandeid ja väetisi.

Lühiajalised laenudki on väga vajalikud, sest pangast laenamise puhul teeb notariaalne tõestus laenamise kalliks, aeganõudvaks ja väikese summa puhul kahjulikuks ettevõtmiseks. Taluliit tunneb liikmeid ja teab, kuidas ja millal raha tagasi makstakse.

ENN HAABSAAR