"Tühja kodu maks" hakkab kehtima 1. jaanuarist ning selleks on 1% kinnisasja turuväärtusest. Miljoni dollarilise luksuskorteri eest, mis seisab tühjalt, peab alates 1. jaanuarist maksma 10 000 dollarit aastas lisamaksu. Kui sa aga üleliigse kinnisvara kohta valetad, siis maksad 10 000 dollarit päevas.

Vancouver on riigi kõige kallimate kinnisvarahindadega linn ning probleem on see, et rendipindu pole turul peaaegu üldse.

„Vancouveris on üüripindade kriis. Linn ei kavatse seda pealt vaadata, kuidas üle 20 000 pinna seisavad tühjana," ütles linnapea.

Eriti vaadatakse linnas viltu nende välismaalaste peale, kes on teinud kunagi investeeringu ning nüüd on koduaknad aasta läbi pimedad. Linn soovib, et maksu kehtestamisel tekiks normaalne üüriturg koos taskukohaste hindadega. Loomulikult on täna üürihinnad laes ning iga hea pinna peale käib meeletu pakkumiste lahing.

Nii Kanada föderaalvalitsus kui ka provintsivalitsus on astunud samme, et kinnisvaraturgu mõjutada. Viimane kehtestas näiteks välisinvestoritele 15-protsendilise maksu.

Linna andmetel on ligi 10 800 kodu täitsa tühjad ning 10 000 kasutatakse väga harva. Linn loodab, et praegune 0,6-protsendiline vabade pindade määr tõuseb uue meetmega 3,5 protsendile.

Koduomanikud märgivad ise, kas neile kuuluv kinnisvara on nende kodu või investeering. Kui sa valetad, siis on maksimaalne karistus 10 000 dollarit päevas ja sa maksad seda seni kuni rikkumine jätkub.