NÕUE: rõdu tuleb viia projektiga vastavusse

Paneelmajade rõdude omavoliline kinniehitamine võib põhjustada varinguid

Tallinna magamisrajoonides on aktiivne rõdude kinniehitamine muutnud majade fassaadid kirjuks ning võivad põhjustada mõnel pool rõdude kokkuvarisemise. "Omavoli rõdudel võib ükskord lõppeda tõsise õnnetusega," ütles Mustamäe linnaosavalitsuse ehitusjärelevalve osakonna spetsialist Viktor Vask. LodÏade kinniehitamine on Mustamäel lubatud.

Vase sõnul muutub ilma loata kinni ehitatud rõdu ohtlikuks siis, kui ühes trepikojas on kõik rõdud esimesest viimase korruseni kinni ehitatud. Kogu konstruktsioonide raskus langeb esimese korruse rõdule, mis ei ole selliseks koormuseks ette nähtud. Tulemuseks võivad olla praod rõdu sees või isegi varing, väitis Vask.

Üksik kinniehitatud rõdu endast siiski mingit ohtu ei kujuta. Vase sõnul ei ole teada ka juhust, et omavoliliselt kinniehitatud rõdudega oleks mõni õnnetus juhtunud.

Samas, kui elanikud oma isiklikke rõdusid kinni tahavad ehitada, ei ole võimalik seda ka ära keelata. Näiteks Saksamaal on võimalik varisemise probleem lahendatud esimese korruse rõdude kapitaalse toestamisega.

Vase arvates ehitavad inimesed oma rõdusid kinni erinevatel põhjustel, kolm-neli aastat tagasi võis peamiseks põhjuseks olla alakütmine. Talvel sobib kinniehitatud rõdu kasvõi moosipurkide hoidmiseks. Samas on viiekordsetes majades enamuses keldrid olemas, nii et panipaiga puudust ei tohiks olla, väitis Vask. Esimeste korruste rõdud on kinniehitatud korteri turvalisuse tagamiseks.

Mustamäe linnaosavalitsusel on plaanis rõdude kinniehitamine tsentraliseerida ning iga majatüübi rõdude jaoks eraldi projektlahendused tellida. Samuti tuleb juba kinniehitatud rõdud tellitud projektidega vastavusse viia. LodÏadele on vastavad projektid juba olemas. Probleemiga tegelemine on Vase hinnangul niigi hiljaks jäänud.

Vase sõnul ei tohiks elanikud ise oma rõdusid kinni ehitada, vaid peaksid kasutama selle jaoks ehitusfirmasid. Tema sõnul ei tohi elanikud ennast rõdu kinniehitamise teenust pakkuvatel väikestel ehitusfirmadel end petta lasta.

Praegu on iga ilma ehitusloata kinniehitatud rõdu planeerimis-ehitusseaduse järgi omavoliline ehitis koos kõigi sellest tulenevate tagajärgedega. Omavolilise ehitise rajaja võidakse näiteks haldusvastutusele võtta. Trahv on kümme päevapalka ehk 360 krooni.

"Tänaseks on vastutusele võetud kõigest kaks-kolm ilma ehitusloata kinniehitatud rõdu omanikku," ütles Tallinna linnaplaneerimisameti ehituskontrolli osakonna juhataja Rain Seier.

Seieri sõnul on füüsiliselt võimatu hakata kõiki seadust rikkunud korteriomanikke eraldi välja kutsuma ja trahvima. "Tuleb oodata, kuni Tallinnas moodustatakse rohkem korteriühistuid, siis on võimalik vastutusele võtta juba maja haldav ühistu," väitis Seier. Tänaseks on projekti järgi oma rõdusid kinni ehitanud ainult mõned Lasnamäe elamukooperatiivid.