Linnade liit ja maaomavalitsuste liit soovitavad riigikogul nii jäätmeseadust kui ka riigihangete seadust muuta nii, et omavalitsused saaksid õiguse hakata ise prügivedu korraldama. „Euroopa Liidu seaduste kohaselt tohib omavalitsus, kellele kuulub vastav äriühing, anda kogu prügimajanduse korraldamine otsustuse korras selle kätte, ilma et avalikke konkursse oleks vaja korraldada,” rääkis Pärnu linnale ja Paikuse vallale kuuluva Paikre jäätmekäitluskeskuse juhataja Teet Kurs. „OÜ Paikre valdab juba praegu piisavat jäätmekäitlusvõimekust, oleme võimelised ostma või liisima veokid, palkama juhid ja ise prügi tekitajatega ka lepingud sõlmima.” Kuna omavalitsus lähtub teenuse tagamise vajadusest ega taotle kasumit, tuleb selliselt korraldatud prügimajandus Kursi sõnul odavam.

Vastandlikud ettepanekud

Riigikogu keskkonnakomisjon suhtub omavalitsusliitude ettepanekusse ettevaatlikult. „Komisjonile on esitatud kaks täiesti vastandlikku ettepanekut, sest jäätmekäitlejate liit soovib prügituru täielikku avamist, omavalitsused aga turu sulgemist teatud piirkondades,” ütles komisjoni esimees Tõnis Lukas. „Praegu toimiv korraldatud jäätmekäitluse süsteem on nende kahe ettepaneku vahel asuv lahendus, mida ei tohi asuda üle pea ja kaela muutma.”

Vaatamata sellele, et just tänu korraldatud jäätmeveo konkurssidele on Tallinn suutnud prügiveo hinnad mitmes linnaosas varasemast odavamaks muuta, leiab toetust ka nn vaba turu põhimõte. Selle kohaselt võiks iga prügitekitaja ise vedajaga kokku leppida, ilma et omavalitsus oma konkursiga turgu jagaks. „Mina pooldan vaba konkurentsi, et saaks ise otsustada prügivedaja üle,” lausus Sõpruse pst 202 korteriühistu esimees Anvar Kima. „Mina usun, et turg tagab teenuse paindlikkuse ja ka soodsaima hinna.”