Tootenimistusse kuulub kõik, mis loob asulale ilmet, kuid mida saab ka praktiliselt kasutada.

“Inimene tuleb sinna, kus õhtul lamp põleb ja kus tal on koht, kus saab olla,” ütles AS-i Frog Group loonud firma Veeseadmed juhatuse esimees Leino Pank. Näiteks toob Pank Barcelona mereäärse olümpiakeskuse koos maailma kaubanduskeskusega, kus alati inimesi liigub.

“Oleme selle valdkonnaga ääri-veeri kaks aastat tegelenud,” räägib Pank. Kuna Veeseadmed on vee- ja kanalisatsiooniseadmete kõrval tootnud väiksemas koguses ka linnamööblit ja näinud ära selle järele tekkinud nõudluse, sündiski idee luua mööbli tootmiseks nii omaette firma kui ka eraldi tehas.

Sisuliselt on uue tehase puhul tegemist AS-i Veeseadmed laienemisega. Senine firma tootmine asub Mustamäel. Tehas jääb pealinna ka edaspidi, vaid mööblitootmiseks vajalikud seadmed kolitakse Tabasallu üle.

“Oleme kaua oodanud, et tootmisnomenklatuuri laiendada,” märkis Pank. “Uue tehasega meie tootmisvõimus kahekordistub. Käive peaks sel aastal tulema 80–90 miljonit krooni, on potentsiaali, et see kasvab 50% võrra.”

Suur osa Frogi valmistatud ja valmistatavast linnamööblist rändab Eestist välja, peamiselt Soome, Rootsi ja Norra. “Eesti on liiga väike,” põhjendab Leino Pank, miks ettevõte välisturule keskendub. “Siht on pööratud väljapoole, et mahtu saada.”

Sellegipoolest jääb osa toodangust kodumaale. Valikut sellest võib näha Pirita teel (pingid-prügikastid) või Ühispanga juures olevas puhkenurgas.

Mööbel disainitakse suures osas Eestis. “Püüame võimalikult palju ise teha,” lisab Pank. Mööbli kõrval hakkab tehas valmistama allhankena Skandinaavia firmadele lehtterasest ja plastmassist detaile.

Kohalikud kodu juurde tööle

Uus tehas loob töökohti umbes 70 inimesele, kolme aasta pärast võiks Frogis tööd saada 100 inimest. Pank nendib, et nad pelgavad pisut Eestis valitsevat tööjõunappust, kuid loodavad analoogse tootmise puudumisel sealt kandist kaugemal töölkäijad kodu lähedale tagasi meelitada. Nii Frog kui ka tehas alustavad plaani järgi tööd novembris ning kohe on plaanis tootmisruume veelgi laiendada.

Firma põhineb Eesti kapitalil: Frog Groupi katusfirmaks on OÜ VWF Holding. Frogi ehtusse investeerib VWF Holding 70 miljonit krooni.

Kommentaar

Mart Kalm

arhitektuuriajaloolane

Meil Eestis kipuvad tänavad olema kas lihtsalt kujundamata või ülekujundatud, nagu Tartu ja Pärnu jalakäijate tänavad. Pärnu Lenini monumendiga väljak tehti mõned aastad tagasi moodsaks väljakuks, mis aga ei lähtu ümbritsevast arhitektuurist ja on mõttetult pudistatud väikesteks kujunditeks. Pelgan, kui kunstnikud hakkavad linnu kujundama.

Hea linnamööbel on käepärane, funktsionaalne ja mitte väga silmatorkav. Arvan, et tänaval peaksid särama inimesed, muu on taust. Prügikast ei pea olema üleekshibitsioneeritud, seda ei pea märkama, aga kui jäätisepaber üle jääb, siis vaatad ringi ja leiad, kuhu teda panna. Mitte nagu Kadrioru uue kõlakoja juures, kus juugendpinkide vahel kriiskavad metalselt high-tech prügikastid.