Möödunud nädalal toimus linnavalitsuse istungil Tallinna jäätmehoolduseeskirja esimene lugemine. Linnavalitsus leidis, et eeskirja mőned punktid vajavad täiendavat lisakooskőlastamist linnaosadega, kelle pädevusesse jääb suuresti kontroll eeskirja täimise üle.

Linnaosade esindajad tutvusid täna uue jäätmehoolduseeskirjaga ning pärast osade küsimuste täpsustamist kiitsid selle heaks. Ühtlasi suurendati linnaosade őigusi prügieeskirjade kontrollimisel ning lisati ka nőue prügikonteinerite perioodilise puhastamise kohta.

Abilinnapea Toivo Ninnase sőnul paneb uus eeskiri varasemaga vőrreldes rohkem rőhku jäätmete sorteerimisele ja taaskasutamisele. "Suurtes kogustes jäätmete tekitamine peab muutuma tőeliseks luksuseks, mida ei suuda keegi endale lubada. Meie kasutada olevad loodusvarad, sealhulgas ka puhas loodus ei ole ammendamatud. Tuleb aru anda, ei kui me ei soovi omaenda prügi sisse mattuda, peame aina rohkem mőtlema selle alternatiivsele käitlemisele. Uus jäätmehoolduseeskiri ongi kantud sellest mőtteviisist," ütles Ninnas.

Suurte elamute prügikonteinereid tuleb sarnaselt eelmisele eeskirjale tühjendada kahe nädala jooksul. Kuni kahe korteriga eramajade prügikaste vőib tühjendada vastavalt vajadusele, kuid seda üksnes juhul kui nendesse ei panda toidujäätmeid.

Jäätmehoolduseeskiri sätestab linna haljasaladel puulehtedest ja muust looduslikust risust tekkivate jäätmete komposteerimise selleks spetsiaalselt ettenähtud kohtadel. Esimene selline väljak puulehtede komposteerimiseks peaks valmima käesoleva aasta lőpuks Rahumäe kalmistu lähedal.

Uuendusena kehtestab eeskiri ehitus- ja lammutusjäätmete käitlemisele nőude, et betoondetailide, asfaldi ja ehituskivide ladestamine prügilasse vői lihtsalt pinnasetäiteks ei ole enam lubatud. Lammutusel tekkivad kivi- ning betoonjäätmed tuleb anda jäätmekäitlusettevőttele purustamiseks ja edasiseks taaskasutamiseks.

Jőelähtme prügilakompleksi valmimisel tuleb hakata korraldama eraldi ka biolagunevate jäätmete kogumist. Erinevate jäätmeliikide kogumiseks tuleb kasutada erinevat värvi mahuteid:

hall - olmejäätmed

roheline - taaskasutatavad jäätmed

punane - ohtlikud jäätmed

pruun - biolagunevad jäätmed

Esmakordselt on eeskirja sisse viidud ka jäätmenőustamise korraldamine, kus erinevatele sihtgruppidele antakse nőu ja selgitusi jäätmealase teadlikkuse tőstmisel.

Järelvalet eeskirja täitmise üle teostavad vastavalt oma pädevusele säästva arengu ja planeerimise amet, kommunaalamet, sotsiaal- ja tervishoiuamet ning linnaosade valitsused. Jäätmehoolduse üldine kord Tallinna haldusterritooriumil on kohustuslik kőigile asutustele, juriidilistele ja füüsilistele isikutele.

Septembris kinnitas Tallinna volikogu pealinna jäätmekäitluse kava, mis sätestab jäätmehoolduse arengusuunad kuni 2005. aastani. Selleks ajaks peaks Tallinna jäätmekäitlus vastama üldjoontes Euroopa Liidus kehtivatele normidele.