Linnavalitsus soovib kehtestada maamaksu määraks 0,6 % maa maksustamishinnast aastas ning pensionäridele ette nähtud maksuvabastuse piirmääraks 400 krooni.

Praeguse määruse kohaselt oleks maamaksu määr 1,2 % maa maksustamishinnast ning pensionäridele ette nähtud maksuvabastuse piirmääraks 200 krooni.

Volikogule esitatava määruse eelnõu eesmärgiks on leevendada maamaksu määra langetamise ja maksuvabastuse summa piirmäära tõstmise abil maksukoormuse tõusu ning viia määrus vastavusse muutunud riiklike õigusaktidega. Eelnõu on vajalik arvestamaks maa korralise hindamise käigus tõusnud maa maksustamishindade mõju maamaksule.

Vastavalt Vabariigi valitsus korraldusele viidi 2001. aastal kogu riigis läbi maa korraline hindamine. Selle eesmärgiks oli uute maa väärtuste leidmine maa maksustamiseks tsoonide ja sihtotstarvete kaupa.

Korralise hindamise tulemusest nähtub, et maa maksustamishind tõuseb Tallinnas sõltuvalt maa sihtotstarbest ja piirkonnast keskmiselt 1,7-2,5 korda. Seetõttu on vajalik maamaksu tõusu leevendamiseks maksukohuslastele

alandada maamaksumäära.

Maamaksu määra kehtestamine on linnavolikogu pädevuses. Maamaksu määra kehtestamisel 0,6 % maa maksustamishinnast, kujuneb maamaksutuluks hinnanguliselt 118 miljonit krooni.

Maamaksu järsu tõusu vältimine on ka üks koalitsioonileppes ära toodud eesmärkidest.