Läti rahvuslik lennukompanii airBaltic teenib täna piletivälist tulu 12 eurot reisija pealt, samas kui aastal 2006 teenis ettevõte reisija pealt 3 eurot ja 2008 7 eurot piletivälist tulu.

"Piletiväline tulu moodustab 15 protsenti meie kogutulust," märkis airBalticu asepresident Janis Vanags uudisteportaalile Delfi.

Eesti lennufirma Estonian Air aga loeb heaks tulemuseks seda, kui 5 protsenti reisijatest ostab lisateenuseid.

"Estonian Airi eesmärk on lisateenustega muuta kliendi elu mugavamaks (mitte teha olemasolevaid teenuseid tasuliseks), seega lisame juurde selliseid lennuelamust nauditavamaks muutvaid võimalusi, mis annavad lisaväärtust, samas kui lendamiseks otseselt vajalik sisaldub juba piletihinnas," ütles ettevõtte projektijuht Triin Tammert.

Estonian Airi populaarseim lisateenus on reisitõrke kindlustus, mida ostab 3 protsenti reisijatest.

Vanags märkis, et ettevõte tahab pakkuda inimestele valikuid. Lisateenuste müük muudab pileti odavamaks, see aga muudab reisimise inimestele kättesaadavaks.

"Pilet on midagi, mida inimesed ei saa vältida," märkis ta.

Vanags ütles, et ettevõttele kuulub juba praegu Balti riikide suurim online-pood.

"Ühel päeval on meie online-pood hiiglaslik kaubanduskeskus," märkis Vanags.

Ta märkis, et piletitulu reisija kohta on vähenenud.

Ka Tammert märkis, et lisateenused on järjest olulisemad.

"Lennupileti hind kujuneb üha enam komponendipõhiselt. See tähendab, et reisijad saavad valida, milliseid lisateenuseid nad lennul või lennujaamas kasutada soovivad," märkis Tammert.

Iiri odavlennufirma Ryanair teatas hiljuti, et hakkab küsima kas ühe euro või naela tualetikasutamise eest lendudel, mis kestavad vähem kui tund aega. See võimaldaks loobuda kahest tualetist lennukis, monteerida juurde kuus lisaistet ja alandada hindu nelja protsendi võrra, vehandab CNN.

USA lennufirma Spirit Airlines on teatanud, et kavatseb hakata raha küsima lennukisse kaasa võetava pagasi eest. Iga inimene saab tasuta kasa võtta koti, mis mahub istme alla.

"Spirit Airlinesi otsus küsida 45 dollarit kaasavõetava pagasi eest on ületanud piiri," ütles USA senaator Charles Schumer aprillis.

Ameerika lennufirma Continent Airlines aga on teatanud kavatsusest hakata küsima raha jalgade ruumi eest.

airBaltic aga hakkas hiljuti müüma parda peal roose - seejuures müüs ettevõte esimese nädalaga rohkem roose kui alkoholi.

"Me tahame müüa," ütles Vanags erinevate lisateenuste kohta.