AS Liviko investeering on teadaolevalt esimene Eesti ettevõtte poolne Jaapani ettevõtte suurosaluse omandamine. AS Liviko on võtnud kohustuse investeerida Jaapani ettevõtte äritegevusse 50 miljonit jeeni ehk umbes 7 miljonit krooni.

Aktsiatehingu suurust pooled ei avalikusta.

„Tütarettevõte Jaapanis võimaldab Liviko jookide müügile ja tutvustamisele rohkem tähelepanu pöörata ning läbi strateegilise partnerluse saavutada parem ja asjatundlikum kohalolek ühel suurema tarbimispotentsiaaliga turul maailmas,“ ütles AS Liviko juhataja Janek Kalvi.

Möödunud aastal alustas Liviko Jaapanisse Viru Valge Coolerite ja Viru Valge viinade eksporti.

AS Liviko investeeris 2009. aastal aastal 20 miljonit Eesti krooni lahjade alkohoolsete jookide liini ja hakkas kangete alkohoolsete jookide kõrval ka lahjasid alkohoolseid jooke ise valmistama.

Tootmisliin võimaldab valmistada Euroopa nõuetest erinevat, Jaapani seadustele ja tervisekaitse nõuetele vastavat keerukat tootmistehnoloogiat kasutades jooke, mis vastavad Jaapani turu nõudmistele.

„Jaapan on üks suurima konkurentsiga turge maailmas, kuid Liviko toodete säilitusainetevabad kvaliteetsed, naturaalsed ja puhtad tooted annavad hea aluse Jaapani turul läbilöömiseks, sest jaapanlased on väga tarbijateadlikud ning äärmiselt nõudlikud kliendid,“ ütles Hanza Trading Co juhatuse esimees Janno Jürisoo.

Jaapani turule ekspordib Liviko praegu viit Viru valge perekonna toodet: Viru Valge Cooler Pink Grapefruit, Viru Valge Cooler Greenapple, Viru Valge Watermelon viin, Viru Valge viin ja Viru Valge Special Anniversary viin.

Oma toodete ekspordi alustamiseks Jaapanisse on AS Liviko teinud eeltööd alates 2006. aastast, viies läbi põhjalikud turu-uuringud ning töötades välja just Jaapani turule sobivad tooted ja maitsed.

AS Liviko eksportis 2009. aastal orienteeruvalt 4 miljonit liitrit alkohoolseid jooke, mis moodustab ligi kolmandiku omatoodangust. AS Liviko senised tähtsamad eksportturud on Läti, Leedu, Venemaa, Ukraina, Soome ja USA. AS Liviko rahvusvaheliselt tuntuimad brändid on Vana Tallinna liköörid ja Viru Valge viinad.

AS Liviko on 1898. aastal asutatud kvaliteetalkoholi tootja. AS Liviko on nii Eestis, Lätis kui ka Leedus välja arendanud alkoholi distributsiooni- ja hulgimüügivõrgu, mille kaudu turustatakse omatoodangu kõrval maaletoodavaid brände ka teistelt maailma kvaliteetalkoholi tootjatelt.

AS Liviko kuulub Balti riikide kolme suurema alkoholifirma hulka, pöörates tootmise kõrval sama suurt tähelepanu ka alkohoolsete jookide impordile. AS Liviko annab Eestis tööd 201 inimesele, Lätis 97 ja Leedus 76 inimesele.