Alkoholitootjad on juba pikemat aega kurtnud turuliidri Liviko tegevuse üle, kes müüb Säästumarketi ketis oma odavat Laua Viina väga madala hinnaga. Kinnitamata andmetel on vahe kuni kolm krooni pooleliitriselt pudelilt ja sellise hinnaga ei suuda väiksemad tootjad konkureerida.

Konkurentsiseaduse kohaselt peab ettevõtja, kelle käes on rohkem kui 40 protsenti kaubaturust, arvestama oma tegevuses teatud tingimustega. Muu hulgas peab turgu valitsev ettevõtja müüma kaupa kõigile oma klientidele ühesugustel tingimustel.

Remedia juhatuse esimehe Indrek Kirsi sõnul müüb Liviko Säästumarketi ketti oma viina peaaegu materjali hinnaga ja see mõjutab oluliselt olukorda kogu Eesti viinaturul. “See on turu solkimine,” leidis ta. Kirsi sõnul ei ole normaalne, kuid pooleliitrise viinapudeli väljamüügihind on 32–33 krooni, sest ainuüksi aktsiisi tuleb selle pealt tasuda 29 krooni.

Onistari nõuniku Tiit Maidre hinnangul pole see hind, millega Liviko oma viina Säästumarketisse müüb, millegagi põhjendatud ega loogiline. Onistar loobus tema sõnul seetõttu siseturul konkureerimast ja keskendus ekspordile. Kuna Liviko väljamüügist moodustab Laua Viin 75 protsenti ja suur osa sellest müüakse säästuketis, annab see olulise panuse ettevõtte käibesse, selgitas ta. Maidre sõnul peaks Livikol turgu valitseva ettevõtjana olema väljamüügihinnad kõigisse kaubakettidesse ühesugused.

Ofelia nõukogu esimees Seppo Ovasko ütles, et küsimus on arutusel olnud Eesti Viina Liidu koosolekul ja see kõiki tootjaid ühendav organisatsioon peaks ka olukorra lahendama. Soome konkurentsiamet jälgib tema sõnul pidevalt, et seal turgu valitsev Primalco kõigist seadustest täpselt kinni peaks. Ovasko sõnul on Liviko üle 50 protsendi küündiv turuosa ebanormaalselt suur ja see on saavutatud suures osas madalate hindadega.

Liviko juhatuse esimehe Udo Themase arvates on nende ettevõtte turuosa suurus efektiivse majandamise tulem. "Liviko müügimahu selline kasv, kus mõne aasta tagust 25 protsendi suurust turuosa oleme tänaseks suutnud suurendada 55 protsendini, ei ole olnud juhuslik. Tegu on juba 2,5 aastat kestnud sihikindla tegevusega, mille praegust tulemust me mitte ainult ei osanud ette näha, vaid lausa planeerisime. Seetõttu on Liviko alati teadlikult arvestanud konkurentsiseadusest tulenevate nõuetega turgu valitsevale ettevõttele," ütles Themas.

"Turgu valitsev seisund ei ole seaduserikkumine. Ettevõtja ei riku turguvalitseva seisundi saavutamisega kuidagi konkurentsiõiguse reegleid. Keelatud ei ole ju mitte turguvalitsev seisund, vaid selle kuritarvitamine," lisas ta.