Oberschneider ostis 50-protsendilise osaluse Londonis salatitele spetsialiseerunud Vital Ingredienti nime kandvas toiduketis 2011. aastal ning müüs selle kolmapäeval 6 miljoni naela ehk ligi 8 miljoni euro eest maha.

Kui viis aastat tagasi oli ketis neli söögikohta, siis tänaseks on nende arv tõusnud 17-ni. Miks pealtnäha väga edukas äri maha müüa?

„Ma tajun, et Euroopa tarbija on hakanud oma kulutusi vähendama. Me pidime tegema üha rohkem tööd, et hoida käivet samal tasemel,“ rääkis Oberschneider Ärilehele. „Toiduäri on muutunud viimastel aastatel väga konkurentsitihedaks. See on väga populaarne sektor, sest toiduärisse sisenemise lävi on üsna madal. Igaüks, kellel tuleb idee teha uutmoodi burger või burrito, üritab äri püsti panna,“ kirjeldas ta.

Neil põhjustel on Londonis väga kitsaks läinud ka heade asukohtadega, kuid toiduäris on hea asukoht üks peamine edu pant. „Kõik tahavad võimalikult head asukohta ja see on kinnisvarahinnad üles ajanud,“ ütles Oberschneider.

Üha õhemaks kulunud kasumimarginaalile lisaks ei olnud Oberschneideri suhted kõige soojemad Vital Ingredienti asutaja ja toiduketi kaasomaniku Alex Heynesiga. „Minu jaoks oli see uus olukord, et äris oli kaasomanik. See oli raske. Mina tahtsin liikuda edasi natukene kiiremini, kuid tal olid teistsugused ideed ja seetõttu läksid meie arusaamad äritegemise osas sageli vastuollu,“ selgitas ta.

Mõte osalus müüa tuli tal juba umbes aasta tagasi. Tehing viidi ellu sel nädalal varahaldusfirma LDC vahendusel. Oberschneideri osaluse ostis Vital Ingredienti juhatus.

Investeeringut hindab Oberschneider rahalises mõttes heaks, kuid veelgi olulisemaks peab ta teadmisi, mida ta toiduäri kohta sai.

Külaskäik Eestisse ja Savisaare hingus

Oberschneider elab praegu Inglismaal ja sisustab oma päevi talle kuuluva Oxfordi kandis asuva The Manor Country House nime kandva luksushotelli haldamisega. Samuti on tal plaan alustada uue investeerimisfondiga ja lähima pooleteise aasta jooksul on valmimas ka raamat, milles tuleb pikalt juttu ka tema omaaegsetest äridest Eestis.

Eestis käis ta viimati mõne nädala eest ja kohtus siin vanade kolleegide ning äripartneritega. „Paljud neist kutsusid mind tagasi Eestisse, kuid mul pole praegu konkreetseid plaane selles osas,“ rääkis Oberschneider.

Suhteid eestlastega hoiab Oberschneider siiski alles. „Olen rääkinud Tallinna panga rajanud Jaak Roosipuuga võimalikest projektidest ja mõne Eesti IT-valdkonna inimesega ka,“ täpsustas ta.

„Ma üldiselt ei kahetse eriti midagi. Aga ühte asja ma muudaks kui saaks – ma ei oleks Eestist omal ajal üldse lahkuma,“ rääkis Oberschneider, kes müüs suurema osa oma siinsetest varadest vahetult enne 00-ndate lõpu suurt kriisi.

„Ma oleks pidanud pärast oma äride müümist minema lihtsalt pikale puhkusele ja siis Eestisse naasma. Ma olin ligi 20 aastaga Eestis üles ehitanud suhete- ja kontaktivõrgustiku, kuid ma lihtsalt jätsin selle ning läksin minema,“ ütles Oberschneider.

Eestis toimuval hoiab Oberschneider oma sõnul mingil määral silma peal. „Hea meel on, et Tallinna linnavalitsuses hakkab kord majja saama,“ viitab ta sellele, et Edgar Savisaar on korruptsioonikahtlusega kohtu all ning ametist kõrvaldatud.

Oberschneider meenutab, et sajandivahetuse paiku mil linnapea oli Jüri Mõis, võitis ta konkursi Tallinna sadamaala arendamiseks, kuid keskerakondalsed nurjasid selle plaani linnavolikogus.

„Ja nii ma ilma jäingi sellest hankest. Ma oleksin toona viie aastaga kogu piirkonna valmis ehitanud. Tegelikkuses on sadamaala tõsisemalt arendama hakatud ju nüüd alles üsna hiljuti,“ rääkis ta.