„Vaadates tsitruseliste hindu koos, siis hinnad ei ole kallimad kui möödunud aastal. Küll aga on tsitruselistest laimi hind tõepoolest lausa 32% tõusnud," ütles Rimi Eesti Food AS kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats. „Näeme, et pisut kallimad on sel aastal ka õunad (20%), kiivid (25%) ja melonid. Seda siis võrreldes möödunud aastaga. Pirnid, viinamarjad, ananass ja maasikad on jällegi palju soodsamad."

Hinnatõus või -langus sõltub reeglina puuvilja saagikusest. Kui kasvuaeg on olnud soodne ja vilju on palju, siis tuleb hind tarbijale ka soodsam. Kui kasvuaeg on olnud ebasoodne, näiteks tugevad vihmad, liiga soe või liiga külm ilm, siis on saagikus väiksem või vili ei ole nii kvaliteetne. „Kaupmehed, kes eelistavad keskmisele kvaliteetset vilja, peavad tavapärasest palju rohkem ka raha välja käima, sest kvaliteetse vilja nõudlus on suurem, kui pakkumine. Samal ajal on teisejärgulist toodet võimalik osta soodsamalt. Selline kaup ei pruugi aga olla tarbija jaoks piisavalt ilus, ahvatlev ja maitsev ning alati ei ole soodsam hind seejuures piisav müügiargument," selgitas Bats.

„Laimi hind sõltub ilmast ja nõudlusest. Ilmaoludes pole aastataguse ajaga märkimisväärseid muutuseid toimunud, küll aga on oluliselt kasvanud nõudlus laimi järele. Suurem nõudlus on toonud paraku kaasa ka hinnatõusu," kinnitas ka Selveri avalike suhete juht Annika Vilu.