Täna peaks Erastamisagentuuri nõukogu langetama lõpliku otsuse Esoili erastamise suhtes ja Eesti Päevaleht loodab, et see on viimane juhtkiri kütusefirma erastamisest. Sest TKP võlanõue, Esoili erastamine ja kõik selle ümber keerlev on avalikkuse surmani ära tüüdanud.

Sellest, mis tegelikult toimub, ei saa juba ammu aru ka poliitikutest otsustajad EEA nõukogus, rääkimata tavakodanikust.

Eesti Päevalehe andmetel pole tänase valiku langetamisel kõige kobedam pakkumine teps mitte AA-õligrupil ega Coastalil, vaid hoopis endisel ekskavaatoritehasel Eesti Talleks. Ameeriklaste pakkumine on Andres Sarri pakkumisega suhteliselt samas hinnaklassis, AA-õligrupi oma jääb paarikümne miljoniga alla.

Kütusefirma müümise eel on EEA nõukogu liikmetele tehtud tõenäoliselt suurim ajuloputus kogu Eesti erastamisajaloo vältel. Seetõttu võib karta, et hääletajate seltskond käitub täiesti ettearvamatult.

Toimetus peab kõige lollikindlamaks otsuseks rahaliselt suurima pakkumise eelistamist. Et siis oleks nagu mingigi argument, millega nõukogu liikmed oma eelistust õigustada võiksid.

Hääletuse eelõhtul arvab Eesti Päevaleht, et see, kes lõpuks välja valitakse, polegi eriti oluline. Sest riik ja tema kodanikud jäävad kaotajaks nii ehk naa. Esoil on mähitud sellisesse võlgadevõrku, et ta sealt ilma maksumaksjate rahata kuidagi välja ei pääse.

Esmaspäevase hääletamise soosik on kahtlemata ameeriklaste Coastal Corporation, kes juba aasta tagasi sidus 20 miljoni dollarilise investeeringuga Esoili enda külge. Kui ta Eesti firmat endale ei saa, tuleb maksumaksjatel tasuda mitte vähem kui 200 miljonit krooni.

AA-õligrupi trump on TKP võlanõue. Kui nemad Esoili endale ei saa, tuleb maksumaksjatel tasuda 90 miljonit krooni.

On ka variant, et meil tuleb kinni maksta mõlemad nõuded ja mitte vähem ega rohkem kui 300 miljonit ehk 200 krooni iga elaniku kohta. Ja seejuures väidavad mõned poliitikud, et häda pole miskit, võlad kustutatakse müügist saadava raha eest. Justkui see ei olekski kellegi raha.

Kütusefirma müük muudeti üsna kiiresti poliitiliseks mänguks ja seepärast on ta ka haledalt läbi kukkunud. Kohalikud valimised on tulekul ning kodanikud võiksid Esoili skandaali meenutada näiteks valimisurni kõrval seistes.

Tiit Vähi oli see mees, kelle juhitava Koonderakonna üks tähtsamaid loosungeid eelmiste valimiste aegu oli "Erastamine ilma skandaalideta!".

Kui Laari ja Tarandi valitsuste aegu käis erastamise ümber paras pusklemine, siis pärast Vähi võimuletulekut läks asi suisa hulluks. Ja erastamine muutus veelgi skandaalsemaks mitte omaenese tarkusest, vaid ikka poliitikute abiga. Talvel sai tänu valitsusele erastamisel eelise AA-õligrupp, suvel Coastal Corporation. Olemegi jõudnud sinnamaale, et Esoilist pole muud midagi järele jäänud kui skandaal.

Erastamine pidi koondmeeste lubaduse järgi küll teistmoodi käima. Lõivu tuleb maksta ilmselt sügisel.