Peale Eesti Päevalehes ilmunud artiklit OÜ Kuntri ebaseaduslikust lihamüügist Lõuna-Eestis, võttis Ärilehega uuesti ühendust tootmisjuht Santa Preimane. Eesti toidu- ja veterinaaramet oli talle helistanud ja keelanud Eestis müüa. "Kaks aastat käisime, mingeid probleeme polnud ja päev pärast teiega rääkimist tekkisid probleemid."

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda teatas, et Lõuna-Eestis autokauplusest liha müünud firma Kunturi esitas teisaldatava autokaupluse kohta majandustegevusteate Viljandimaa veterinaarkeskusele 19.05.2014.

"Ettevõttega võeti avalduse esitamise järgselt ühendust ning anti teada, millised nõuded tuleb täita sealiha müügil: liha jälgitavuse tagamine, märgistus, enesekontrolliplaan, müüjal tervisetõend jne. Sealjuures peab autokauplus täitma toiduseadusest tulenevaid nõudeid, läbi mille tagatakse müüdava toidu ohutus."

Karksi-Nuia turg

Kunturi kiidetud liha asub seakatku kolmandas tsoonis

Olev Kalda sõnul esitas käitleja uuesti teate liha müümiseks eelmise aasta oktoobris ning esitas ka konkreetsed paigad, kus ta liha soovib müüa. "Kuna selleks ajaks olid seoses sigade Aafrika katkupuhangutega kehtestatud piirangutsoonid ning käitleja asus III tsoonis, informeerisime teda, et ta ei tohi müüa lihatooteid väljaspool Lätit. Müügiõigus pole piiratud, aga käitleja ei tohi piirangutsoonide tõttu müüa sealiha ega sealihatooteid väljaspool oma riiki. Veterinaar- ja toiduamet teeb liha müünud Kunturile vastavasisulise ettekirjutuse ning edastab informatsiooni Läti pädevale järelevalveasutusele.“

Eelmise aasta oktoobris informeerisime OÜ Kunturit, et nad ei tohi müüa lihatooteid väljaspool Lätit.

"Autokauplusest toidu müümine liigitatakse toiduseaduse kohaselt teisaldatavaks jaemüügiettevõtteks. Teisaldatav jaemüük on mistahes liigutatav käitlemiskoht või seade. Sellisel juhul tuleb esitada veterinaar- ja toiduametile majandustegevusteade ehk anda teada oma tegevuse alustamisest. OÜ Kunturi seda ka tegi. Teisaldatavas ettevõttes toidu müümisel tuleb täita toiduseadusest tulenevaid nõudeid, läbi mille tagatakse müüdava toidu ohutus, rääkis Kalda."

"Kuivõrd Lätis on kodusigadel diagnoositud sigade Aafrika katk (SAK), on Euroopa Komisjoni otsusega Lätist lubatud teistesse liikmesriikidesse lähetada üksnes väljaspool III tsooni asuvatest ettevõtetest pärit sigadelt saadud liha. Meile laekunud vihje uurimisel tuvastati, et ettevõttes SIA Kunturi müüakse Läti III tsoonist pärit sealiha, mistõttu võttis Viljandimaa veterinaarkeskuse järelevalveametnik ühendust OÜ Kunturiga ja informeeris ettevõtet, et III tsoonist ei tohi teise riiki sealiha ega lihatooteid müüa. Sellist päritolu sealiha ja lihatoodete müügi keeld kehtib seni, kuni III tsooni piirang tühistatakse," ütles ta

Karksi-Nuia turg

Väiketootjate arv järjest kasvab

Kalda kinnitusel on väiketootjate arvu kasv on peamiselt seotud sellega, et eraelamus toidu käitlemine aasta-aastalt suureneb, möödunud aastal oli kasv umbes 12%. "Eraelamus toidu käitlejatest liha käitlevad ca 6% liha ettevõtetest. Ka eraelamus toidu käitlemise kohta tuleb esitada majandustegevusteade enne käitlemise alustamist. Enne majandustegevusteate esitamist peavad toidu käitlejal olema täidetud kõik nõuded, mis eraelamus toidu käitlemisele kohalduvad."

"Teavitatud eraelamus loomse toidu käitlejal on võimalik oma toodangut müüa ise otse tarbijale või läbi endale kuuluva tegevusluba omava või teavitatud jaemüügiüksuse. Juhul kui eraelamus valmistatud loomset päritolu toitu soovitakse turustada ka teisele käitlejale, siis kuulub selline tegevus tunnustamisele ehk enne tegevuse alustamist peab käitleja saama selleks veterinaar- ja toiduametilt tegevusloa. Eraelamus valmistatud mitteloomset toitu võib turustada piiranguteta st kauplusele, toitlustusettevõttele, turul, laadal jne."