Reformierakond on koostanud veebiküsitluse tulumaksu alandamise kava kohta. Vastanute vahel loosib erakond välja kõrgema klassi Sony Wega Trinitroni värviteleri, mille hind on u 10 000 krooni.

Reformierakonna avalike suhete juht Triinu Rajasalu ütles, et küsitluse eesmärk on tutvustada erakonna kava alandada üksikisiku tulumaksu seniselt 26 protsendilt 20 protsendile ning saada kava kohta tagasidet. Küsitlus algas poolteist nädalat tagasi. Tänaseks on küsitlus jõudnud umbes 15 000 adressaadini.“Tegemist on meie esimese veebiküsitlusega. Küll aga oleme teinud varem postiküsitlusi. Esimest korda väiksemas mahus enne kohalikke valimisi,” ütles Rajasalu.

Tuleviku eesti pass. Reformierakonna suurem küsitluskampaania kaasnes Tuleviku Eesti Passiga – suuremate ajalehtede vahel levitatud passis küsiti inimeste arvamust erakonna tulumaksu alandamise kavale. Praeguseks on erakond saanud juba üle 6000 positiivse vastuse.

Res Publica volikogu esimees Urmas Reinsalu ütles, et meelelahutuse osa poliitikas on üha suurem nii mujal maailmas kui ka meil. Reinsalu sõnul pole meelelahutuslikku laadi valimisprogrammi müümises midagi halba. Tema sõnul pole valimisprogrammi võrdlemisel tavalise kaubaga midagi häbiväärset. Samas peaksid erakonnad endale teadvustama, kas valimisprogrammi puhul on tegemist meelelahutuskaubaga või tõsise valimissõnumiga. “Iseasi on see, millise mulje see valijatele jätab. Valija pole sugugi rumal,” lausus ta. Samas võib Reinsalu sõnul mõnes riigis kohata internetimänge, kus erakonna pooldajatel on võimalik oponentide poliitikutele näiteks puuga pähe lüüa.

Tema sõnul on sellistel juhtudel tegu juba laadaliku valimispropagandaga, mille jõudmine Eestisse on vähetõenäoline. “Eesti on liiga väike, et selliseid asju taluda,” ütles ta.

Lubatakse präänikut. “See, et poliitilise reklaami puhul kasutatakse kommertsreklaami turundusnippe, ei ole iseenesest taunitav,” ütles ka Keskerakonna infojuht Evelyn Sepp. “Mis vahet sellel on, kas tehakse kliendiuuring, et müüa külmkappi või siis tagasisidega kampaania selleks, et kinnistada oma valijategruppi. Mõlemal juhul pakutakse vastajale vaeva hüvitamiseks präänikut,” lisas ta.

Sepa sõnul on ka Keskerakond loterii põhimõttel tagasisidega poliitilisi kampaaniad teinud ning kasutab seda võtet tõenäoliselt ka tulevikus.

“Antud juhul on aga lubamata hoopis see, et võimulolev peaministrierakond saadab riigiametitest laiali erakonna poliitilist prügikirja, risustades riigiametnike postkaste,” märkis Sepp. “Mulle tundub, et see ei ole avaliku sektori ressursside sihipärane kasutamine ja seetõttu on äärmiselt kahetsusväärne.”

Sepa sõnul on tegu suhteliselt räige vääratusega. “Vaevalt, et näiteks Viljandi politsei peaks tegelema Reformierakonna valimisreklaami levitamisega töö ajal ning tööarvutist, rääkimata riigiametnike elektronaadresside andmebaasidest, millele mina isiklikult ei soovi rämpsposti üheltki pakkujalt, rääkimata siis veel poliitilist reklaami.