Tuulepargi teemaplaneeringut ja keskkonnamõju hindamist korraldav OÜ Hendrikson & Ko kutsus eile Lüganuse valla rahva praegust seisu avalikult arutama: hakatuseks Erras, hiljem Purtses, kirjutab Põhjarannik.

"Inimeste hirmud on natuke muutunud," tõi ekspert Kuido Kartau nüüdsete kartustena esile tuulikupargi visuaalse aspekti, mõju maakasutusele, müra, varjutamise, mõju lendavatele loomadele ja elektri kallinemise. 


Need, kes tuulikutest kahe kilomeetri kaugusel, ei arva asjast suurt midagi, kuid need, kes lähemal kui kilomeeter elavad, räägivad linnulaulu kadumisest ja rütmilisest mürast, mis häirib ennekõike öösiti, kui muu mürafoon (liiklus) hääbub.


Purtses tõstatas kohalik rahvas kevadise hanerände teema: kui tuulikud linnud tavapärastest maandumispaikadest eemale peletavad, saavad ümbruskonna haritud põllud suurema rüüste osaliseks.

Arutelule kogunenud rahvas küsis arendajatelt, et mida arvab tuulikutest kaitseministeerium: kas ei hakka tuulikud radareid segama, võimaldades Venemaa lennukitel Eesti piiri rikkuda?

Kartau sõnul pole mõtet kaitseministeeriumi seisukohta küsida, kuni tuulikute asukohad kindlad pole.