Lugupeetud koalitsioonipoliitikud!

Viimastel nädalatel olen kohanud Eesti meediakanalites pidevalt koalitsioonipoliitikute väidet mingist müütilisest summast 36 €, mis alates tuleva aasta maksureformist justkui oleks see piirsumma, mille peavad ära andma meie kõige rohkem ehk siis 2100 € ja enam teenivad inimesed. Kes uhkusega, kes vähem uhkusega.

Kõik ülejäänud aga hakkavat maksma meie riigikassasse sellest väiksemat summat, keskmikud jäävat samale tasemele nagu praegu ehk enam-vähem nulli ja osad inimesed võidavad koguni igakuiselt 65 eurot. Tore, kui see nii oleks, aga vot ei ole mitte.

Tahan selgitada alljärgnevas põikpäiselt näpuga rida ajades, et see jutt meie koalitsioonipoliitikute suust pole pädev. Soovin ümber lükata meedias kõlanud Jevgeni Ossinovski, Tiit Teriku kui ka Yana Toomi ärilõunateemalist väidet. Võtan konkreetse inimese, töötava pensionäri, kes teenib praegu Eesti statistilist keskmist palka, saab sinna juurde ka väljateenitud vanaduspensioni ning igakuist väikest väljamakset panga teise pensionifondi suletud sambast. Summad on konkreetsed:

Palk: 1020 € (neto), 1230 € (bruto)

Vanaduspension: 476,55 € (neto), 536,69 € (bruto)

Pensionisamba väljamakse: 42,70 € (neto), 53,37 € (bruto)

Kokku saab ta praegu kätte 1539,25 eurot (neto).

Brutosissetulek, millest arvestatakse maksuvaba miinimum on 1820,06 eurot.

2017. aastal on töötava pensionäri maksuvaba tulu 180 eurot + täiendav maksuvabastus 236 eurot = 416 eurot. Kui brutosissetulek on 1820 eurot, siis on maksuvaba tulu 2018. aastal ettenähtud 155,5 eurot. Maksuvaba tulu väheneb seega ca 260 eurot, mille pealt tuleb hakata tulumaksu maksma ca 52 eurot.

Kokkuvõttes kaotab see konkreetne töötav pensionär nii palgas kui ka pensionis kokku igakuiselt 52 €.

Tahaksingi küsida neilt koalitsioonipoliitikutelt, kes räägivad usinasti solidaarsusest ja vastastikusest toetusest, et kes kellega ja kuidas on solidaarne, kui statistilist Eesti keskmist palka ja vanaduspensioni saav töötav pensionär kaotab tuleval aastal oma kuusissetulekult 52 eurot, kordades rohkem teenivad ja mingist müstilisest 36-st kaotsiminevast eurost rääkivad poliitikud aga temast pea poole vähem?

Olen nüüd omast arust näpuga näidanud selle tulevast aastast kasutusele võetava tulumaksureformi seaduse ebakõladele, aga nagu ütleb vana idamaa tarkus: näpp näitab kuud, rumal vaatab näppu.

Tervitades, veel töötav pensionär.

Artiklis esitatud arvutustes tehti parandusi 04. 12. 2017. Algse, 68 euro kaotuse asemel tuleb konkreetse näite alusel kaotuseks siiski 52 eurot.