Tallinna väärtpaberibörs võtab kasutusele börsiindeksi

Esmaspäevast tööle hakkav Tallinna Väärtpaberibörs võtab kasutusele börsiindeksi algväärtusega 100 punkti. Börsiindeksi arvutamisel võtab börs arvesse noteeritud ettevõtete väärtpaberite hinna kõikumised. Börsiindeksi arvutamisel kaasab börs esmaspäevast noteeritud Hansapanga, Hoiupanga, Forekspanga, ühispanga ja Tallinna Panga aktsiad. Kaugemas tulevikus on börsil projektijuhi Helo Meigase sõnul plaanis kasutusele võtta erinevad indeksid erinevatele väärtpaberiliikidele.

Tööstuspank on liitumiseks valmis

Tööstuspank on valmis liitumislepingule Hoiupangaga alla kirjutama, ütles Tööstuspanga juhatuse esimees Margus Hanson esmaspäeval Baltic News Service-ile. Hanson märkis, et pangad sõlmivad lepingu lähema kahe päeva jooksul.

Hansoni sõnul on liitumislepingu aluseks aktsiate vahetusleping, mis on tegelikult ostu-müügitehing. Hansoni sõnul on aktsiate vahetuskurss teada ning see on kokku lepitud, kuid tal pole volitusi seda avalikustada.

Rootsi väliskaubandusminister kiitis Eestit

Eestis viibiv Rootsi väliskaubandusminister Björn von Sydow kinnitas Rootsi juhtiva telekommunikatsioonikontserni Ericsson tütarfirma avamisel, et maailmamainega firma otseinvesteering näitab Eesti majanduse stabiilsust ja usaldusväärsust. Von Sydow märkis, et investeerimiskliima usaldusväärsuse garantiiks on Eesti majanduspoliitika, majandusreformide edukus, stabiilne valuuta ja maksebilansi tasakaal. Eestisse on investeerinud von Sydowi sõnul üle 500 Rootsi firma, paljud on veel tulemas.

Laevaremonditehas läheb uuesti müüki

Balti Laevaremonditehase (BLRT) veerand riigile kuuluvatest aktsiatest tulevad tõenäoliselt taas müüki erastamisjääkide meetodil. Erastamisagentuuri (EEA) peadirektor Väino Sarnet kinnitas ajalehele äripäev, et lepingu sõlmimise lõpptähtajaks ei ole lepingut erastamiskonkursi võitnud AS Jaronexiga sõlmitud. Sarneti sõnul ei laekunud tähtajaks pangagarantiid.

Mitu piimatööstust alandas kokkuostuhinda

Mitu Eesti piimatööstusfirmat alandas 1. juunist piima kokkuostuhinda keskmiselt 10-13 protsenti. AS Mulgi Meieri kommertsdirektor Jaak Timusk ütles esmaspäeval Baltic News Service-ile, et hindade langus on tingitud siseturu pingelisest konkursist ja piimapulbri hinna langusest. Timuski sõnul on igasuvine piima kokkuostuhindade langus tavapärane, sügisel tõusevad need jälle. Suvel toodavad talunikud ja ühistud rohkem, mis tekitab ülejäägi, rääkis Timusk.

Mulgi Meieris saab tootja liitri kõrgema sordi piima eest 2,40 krooni.

IFC laenab Eestisse ja Lätti 13,7 miljonit dollarit

Maailmapanga erasektorile laene andev haru Rahvusvaheline Finantskorporatsioon (IFC) otsustas anda Eestis ja Lätis töötavatele Soome firmadele kaks laenu koguväärtusega 13,7 miljonit dollarit.

7,7 miljoni dollarilise laenu eraldab IFC Soome Elcoteq Network OY Eesti tütarfirmale 40 miljoni dollarilise projekti teostamiseks elektroonikatehase laiendamisel Tallinnas. 2,2 miljoni dollarilise laenu annab IFC firmale Toftan Ltd 12-miljonilise saeveski ehitamiseks Lõuna-Eestisse Võru lähedale. 2,2 miljoni dollariline laen antakse kompaniile Vika Wood Ltd 19 miljoni dollarilise saeveski ehitamiseks Lätisse Talsi linna lähedale.

Viru Rand maksab 10 protsenti dividende

Kalatööstusettevõtte Oü Viru Rand osanikud otsustasid laupäeval üldkoosolekul maksta eelmise aasta eest 10 protsenti dividende ning kinnitasid audiitori kinnitatud majandusaasta aruande.

Möödunud aasta majandusaruande põhjal kasvas Viru Ranna toodang aastaga 24,6 protsenti ja realiseerimise netokäive ulatus 109,1 miljoni kroonini. Viru Ranna aasta ärikasum moodustas 10,2 miljonit ja puhaskasum 3,8 miljonit krooni. Osaühingu bilansimaht suurenes 108,6 miljonilt kroonilt 131,5 miljoni kroonini. Lisaks kinnitasid osanikud üldkoosolekul muudatused osaühingu põhikirjas ning nimetasid audiitorid. Oü Viru Rand tegutseb Eesti kalandusturul viiendat aastat. Firma on üks suurematest Eesti Maapanga aktsionäridest.

EPL/Baltic News Service