Merelaevandus rentis uue reisiparvlaeva

AS Eesti Merelaevandus rentis reedel viieks aastaks reisiparvlaeva, mis mahutab 400 reisijat ja 36 treilerit.

Uus ro-ro tüüpi reisiparvlaev Winward Pride hakkab teenindama suurenenud reisijate ja kaubavoolu Balti mere regioonis, ütles kompanii pressiesindaja.

Laev on prahitud mehitamata rendilepingu alusel.

ühispank emiteerib 2,8 miljardi eest võlakirju

ühispank kirjutas sellel nädalal alla täiendavale võlakirjade emissiooni programmile, mille kohaselt pangal on võimalik lasta aasta jooksul ringlusse kahe miljardi krooni eest Luxemburgi börsil noteeritud võlakirju.

Tegemist on lisaga juunis käivitatud 800 miljoni kroonisele emissiooniprogrammile.

Emissiooni kaudu saadud raha kasutab ühispank peamiselt laenuprojektide rahastamiseks. 2. juunil alla kirjutatud võlakirjaprogrammi korraldas Chase Manhattan International Limited. Võlakirjade diilerid on Luksemburgi börsil ABN Amro Hoare Govett, Chase Manhattan Bank AG, Chase Manhattan International Limited, Merrill Lynch International, Merita Bank Ltd. ja Nomura International.

Hansapanga üheksa kuu kasum 335,8 miljonit

Hansapank teenis parandatud majandustulemuste järgi üheksa kuuga 335,8 miljonit krooni puhaskasumit. Hansapanga esialgu avaldatud vigastes tulemustes oli üheksa kuu kasum 336,1 miljonit krooni. Hansapanga ökonomist Mart Tõevere ütles, et intressikulud on 0,4 miljoni krooni võrra suuremad, ehk siis 145,8 miljonit krooni. Sama summa võrra vähenevad puhas intressitulu, puhas intressitulu pärast laenuprovisjone, kogutulud, tegevuskasum, kasum enne eraldisi ja makse ning puhaskasum. Seega on panga septembrikuu puhaskasum 49,4 miljonit, mitte 49,8 miljonit krooni, nagu ekslikult avaldati, ning üheksa kuu puhaskasumiks 335,8 miljonit krooni.

Hansapank on bilansimahult suurim Eesti kommertspank.

Hoiupanga septembri kasum 29,3 miljonit

Hoiupank teenis septembris 29,3 miljonit krooni kasumit, võrreldes 25,4 miljoniga augustis. üheksa kuuga on pank teeninud kasumit 170,8 miljonit krooni, mis moodustab aasta kasumiprognoosist 76,8 protsenti.

Hoiupank on aasta algusest teeninud puhast intressitulu 268 miljonit krooni. Puhast teenustasutulu sai pank 104,6 miljonit krooni; muude finantstehingutega teenis pank 89,6 miljonit krooni.

Bilansimahu juurdekasvust 55 protsenti moodustasid hoiused, mis kasvasid aasta algusega võrreldes 1,6292 miljardi krooni võrra 4,7647 miljardi kroonini.

Hoiupanga netolaenuportfelli maht oli septembri lõpus 4,2772 miljardit krooni, olles kasvanud 2,0473 miljardi krooni ehk 91,8 protsendi võrra. Kõige kiiremini kasvasid varade poolel repotehingud ehk väärtpaberitega tagatud laenud.

Norra Schibsted omandas Kanal 2 aktsiaid

Norra suurim meediagrupp Schibsted ASA sõlmis reedel 3,5 miljoni dollarilise lepingu telekompanii Kanal 2 aktsiate omandamiseks. Schibsted ostab Kanal 2 emafirma AS Taska teiste välisinvestorite aktsiad, suurendades oma osalust Kanal 2-s seniselt 27 protsendilt ligi 80 protsendile, teatas Schibsted.

"Schibstedi osalemine aktsionärina Kanal 2-s viimase kahe aasta jooksul on olnud huvitav ja meeldiv. Me usume, et tunneme seda firmat, Eestit ja siinset teleturgu piisavalt hästi, et suurendada oma osalust," ütles Schibstedi asepresident Jan Erik Knarbakk.

Schibsted on olnud 1993. aastal asutatud Kanal 2 aktsionär alates 1995. aastast. Vastavalt seadustele ei omanda Schibsted aktsiaostuga kontrolli firma üle. Norra meediakompanii hääleõigus Kanal 2-s on praegu 49,5 protsenti ning ülejäänud 50,5 protsenti häältest jäävad firma asutaja Ilmar Taska kontrolli alla.

Schibsted on üks Norra suuremaid meediagruppe, mis ühendab ajalehti, televisiooni ja multimeediat. Firma on kahe Norra suurima päevalehe VG ja Aftenposteni omanik ning Rootsi ajalehe Aftonbladet suurim aktsionär. Televisiooni alal on Schibsted Norra juhtiva kommertstelekanali TV 2 suurim aktsionär. Grupile kuulub ka Skandinaavia suuruselt teine telesaadete tootja Metronome.

ESS Investeeringud ostis ligi pool Salva Kindlustusest

AS-ile ESS kuuluv Oü ESS Investeeringud ostis reedel 45 protsenti Salva Kindlustuse aktsiaid. Tehingu suuruseks on 29,2 miljonit krooni, aktsiate nimiväärtus oli 4,5 miljonit.

Salva Kindlustuse juhatuse esimees Tiit Pahapill ütles, et ESS Investeeringute saamine Salva Kindlustuse suuraktsionäriks mõjub positiivselt nii turuosa suurenemisele kui ka kindlustuspettuste vähenemisele. Salva Kindlustus kogus kaheksa kuuga 51,1 miljonit krooni kindlustuspreemiaid ning maksis hüvitisi 18,3 miljonit.

Salva Kindlustuse turuosa oli juuli lõpul kahjukindlustusturul 8,2 protsenti. Turvafirma ESS kontserni tänavu kuue kuu puhaskasum oli 4,951 miljonit krooni, mis on 31,3 protsenti enam kui mullu samal ajal.

Baltic News Service