Eksport ja import vähenesid juulis

Statistikaameti andmetel vähenes eksport juulis juuniga võrreldes 16 protsenti ja import üheksa protsenti.

Juuniga võrreldes vähenes juulis eksport Rootsi, Venemaale, Soome ja Taani. Eksport Lätti ja Leetu suurenes. Kaubarühmiti vähenes juulis enim masinate ja seadmete, tekstiilitoodete ja puidu eksport.

Impordis suurenes juulis võrreldes juuniga masinate ja seadmete ning metalli sissevedu, vähenes tekstiilitoodete ja transpordivahendite sissevedu, eriti Venemaalt. Venemaalt on vähenenud ka mineraalse kütuse ja keemiatoodete import.

Kaubavahetuse defitsiit oli 2,4 miljardit krooni (1997. aasta juulis 1,9 miljardit krooni).

Krooni kattevara kasvas

Eesti krooni kattevara kasvas augustis 12,01 protsendi võrra ja oli 11,776 miljardit krooni.

Eesti Panga kulla- ja välisvaluutareserv moodustas augusti lõpus 11,763 miljardit krooni, olles kuuga suurenenud 1,263 miljardi krooni ehk 12,0 protsendi võrra.

Võrreldes möödunud aasta augustiga suurenes krooni kattevara 24,5 protsenti.

Eesti Panga bilansimaht suurenes augustis 1,260 miljardi krooni ehk 10,9 protsendi võrra, moodustades kuu lõpuks 12,849 miljardit krooni.

Eesti Panga kulla- ja välisvaluutareserv moodustas augusti lõpus 11,763 miljardit krooni, olles kuuga suurenenud 1,263 miljardi krooni ehk 12 protsendi võrra.

Hoiuste Tagamise Fond kandis augustikuus Eesti Panka 26,7 miljonit krooni.

Rakvere Lihakombinaat alandab hindasid

Rakvere Lihakombinaat alandab seoses Venemaa ja Ukraina ekspordimahtude vähenemisega mitme lihatoote väljamüügihinda keskmiselt seitsme protsendi võrra.

Esmaspäevast langevad Rakvere Lihakombinaadi teatel 10 enimmüüdava toote väljastushinnad kaks kuni neli krooni kilo kohta.

Rakvere Lihakombinaadi ekspordimahtude vähenemise tingis Vene rubla ja Ukraina grivna devalveerimine. Samas ei välista kombinaat liha kokkuostuhindade alandamist.

Tänavu teises kvartalis maksis Rakvere Lihakombinaat kilo sealiha eest keskmiselt 24 krooni ja kilo veiseliha eest 19 krooni.

Toomas Kõuhkna asub juhtima ETFC-d

Eesti suurima toiduainetööstuskontserni ETFC Grupi nõukogu vabastas ametist senise juhatuse esimehe Ants Laose ja valis gruppi juhtima senise nõukogu liikme Toomas Kõuhkna.

Laos (54) jätkab ETFC Grupi teatel AS Kalevi nõukogu esimehe ja Winum E ning ETFC Grupi nõukogude liikmena.

Grupi pressiesindaja ütles, et Laose lahkumine tegevjuhi kohalt ei ole mingil moel seotud Venemaa majandusraskustega, mis on puudutanud enamikku Eesti toiduainetööstuse ettevõtteid.

Eesti Kindlustus ennustab tariifide tõusu

Eesti Kindlustus ennustab tänavu seoses kahjususe suurenemisega kindlustustariifide tõusu keskmiselt 12 protsenti.

Eesti Kindlustuse kindlustusdirektor Mihkel Uibopuu ütles, et tänavu on tariifid juba 10 protsenti tõusnud ning ka praegu on nad liiga madalad.

Uibopuu hinnangul tõusevad kõige rohkem tariifid ettevõtte varakindlustuses.

Börsid alustasid nädalat stabiilselt

Balti börsidel algas nädal väga nappide muutustega.

Tallinna börs alustas nädalat rahulikult väikse tõusuga ning käive jäi tagasihoidliku 31,6 miljoni krooni juurde. Indeks Talse kerkis 0,33 protsenti, 145,39 punktini.

Dow Jonesi Riia börsi indeks kerkis napi 0,50 protsendi võrra, 119,08 punktini; RICI indeks kerkis 0,71 protsendi võrra, 258,34 punktini.

Vilniuse börsil algas nädal väga aktiivsete otsetehingutega. Juhtivate aktsiate Litin indeks nõrgenes 0,65 protsendi võrra, 457,47 punktini; laiemat turusegmenti kajastav Litin A indeks langes 0,11 protsendi võrra, 1430,81 punktini.