Trygg-Hansa põhitegevuse kasum kasvas

STOCKHOLM. Rootsi kindlustuskompanii Trygg-Hansa esimese kvartali põhitegevuse kasum oli 741 miljonit Rootsi krooni, võrrelduna 399 miljoni krooniga möödunud aasta samal perioodil. Kompanii on huvitatud väiksema konkurendi Wasa täielikust või osalisest omandamisest, kirjutas teisipäevane Svenska Dagsbladet. Trygg-Hansa tegevdirektori Lars Thunelli sõnul oleks kompaniide ühinemine kindlustusvõtjate seisukohalt soodne.

Rootsi keskpank alandas repomäära

STOCKHOLM. Rootsi keskpank alandas oma teisipäevasel korralisel nõukogu koosolekul repomäära 0,20 protsendipunkti võrra 6,70 protsendini. Tegemist on juba kümnenda intressimäärade langusega sellel aastal. Aastavahetusel oli repomäär 8.91 protsenti. Viimati alandas keskpank repomäära 23. aprillil. Riksbankeni otsus vastas turgude ootustele.

Euroopa lennufirmade klientide arv kasvas märtsis

BRüSSEL. Märtsis kasvas Euroopa lennufirmade klientide arv võrreldes möödunud aasta sama kuuga 14,9 protsenti, teatas Euroopa Lennufirmade Assotsiatsioon (AEA). Euroopa sisestel lennureisidel suurenes reisijate arv 10 protsenti. Assotsiatsiooni hinnangul on märts üks aasta vilkamaid reisimiskuid, mil lennukid on alati suhteliselt täis. Tänavu langesid ka lihavõttepühad suhteliselt varasele ajale, kuid AEA hinnangul ei ole see lennureisijate arvu kasvu juures otsustava tähtsusega.

Reuter/Startel/Baltic News Service

üldstreik läheks Soome tööstusele maksma 500 marka päevas

HELSINGI. Reedele kavandatud üldstreik Soomes läheks tööstusele maksma 500 miljonit Soome marka. Streigiga ühineb esialgseil andmetel suurem osa tööstuses hõivatud 500 000 inimesest pluss osa teenistujaid ning avaliku sektori töötajad.

Tööstusallikate hinnangul kannaksid kõige suuremat kahju metsatööstus ja laevaliiklus. Tööstuse ja tööandjate keskliidu andmeil on erasektori toodangu väärtus kaks miljardit marka päevas ja kogu rahvusliku kogutoodangu väärtus 2,5 miljardit. Kui streigiga ühineb miljon palgasaajat, kaotavad nad üle 400 miljoni marga palkadena. Kui reedese streigi järel valitsus ja töövõtjad ei jõua kokkuleppele töötu abiraha osas, mida valitsus kavatseb kärpida, ootab riiki järgmise nädala kolmapäeval ees ekspordisektori streik.

Soomest veetakse iga päev välja kaupa 600 miljoni marga väärtuses. Impordi väärtus on umbes 400 miljonit marka päevas. Finnair oli kavandatud streigi tõttu sunnitud ära jätma kõik 135 lendu. Nii peaminister Paavo Lipponen kui rahandusminister Sauli Niinistö on kinnitanud, et uusi läbirääkimisi töötu abiraha osas ei tule.

Suurbritannia ja Taani firmad heitsid SAS-ile kinda

KOPENHAAGEN. British Airways Plc. sõlmis frantshiisilepingu Taani kompaniiga Sun-Air of Scandinavia A/S lootuses suurendada piletimüüki ning õõnestada SAS-i domineerivat positsiooni regioonis.

"British Airways sõlmis oma esimese frantshiisilepingu kompaniiga väljaspool Suurbritanniat, Skandinaavia Sun-Airiga," ütles BA oma avalduses. Kokkulepe annab Sun-Airile õiguse kasutada kaubamärki British Airways Express, lennata BA värvide ning lennukoodide all ning kasutada BA ülemaailmset piletimüügivõrku. Vastutasuks teenib BA alguses 250 000 naela aastas teenuste ja müügituludena British Airways Expressi lendudelt Taanis ning Taani, Norra ja Rootsi vahel.

Mõlemad firmad jäävad eradi juriidilisteks isikuteks ning aktsiate vahetust ei toimu. Sun-Air teenindas möödunud aastal 120 000 reisijat. Firma ei tegele kaubavedudega. Firma 12 British Aerospace Jetstreami lennukit, mis võtavad pardale 18-30 reisijat, sooritavad 260 lendu nädalas. BA juhatus loodab, et provintsilinnadest välismaale sõitvad taanlased teevad nüüd kogu lennu BA värvide all, õõnestades SAS-i domineerivat positsiooni nii sise- kui välislendude osas.

BA piirkondlik direktor Lee Shave ütles, et vaevalt vaatab SAS asja rahulikult pealt. "SAS ja Lufthansa ei jää käed rüpes ootama. Olen kindel, et SAS teeb oma massiivset turuosa ning kontrolli Skandinaavia turu üle ära kasutades kõik võimaliku, surumaks seda algatust maha," ütles ta.

SAS-i esialgne reaktsioon oli põlglik. "Me ei mõista, miks reisijad peaksid parema meelega sõitma BA ja mitte Sun-Airi värvides lennukiga," ütles SAS-i pressiesindaja Jens Peter Skaarup.

Reuter/Startel/Baltic News Service