2013. aastal kasvas Luksemburgi keskpanga euro rahatähtede emiteerimine 15%, moodustades ligi 200% Euroopa väikeriigi majanduse kogutoodangust, selgub Europoli sularaha ja kuritegude raportist.

Parim selgitus sularahalembusele võib olla prantslaste, sakslaste ja belglaste raha hoiustamises naaberriigis, kus nad võtavad hoiustatud raha sularahas välja. Sellise käitumiseni on viinud valitsuse plaanitud pangasaladuse seaduste nõrgendamine ja maksuinformatsiooni vahetamine teiste riikidega, ütles Šveitsi rahapesubüroo juht Mark Van Thiel. Pangatähtede kasutamine ei jäta maksuametitele jälgi. "Mida rohkem Luksemburgis tegutsevad pangad sularaha välja maksavad, seda halvem on see Luksemburgi mainele," lausus ta.

Šveitsi pangaliit soovitab oma liikmetel rutiinselt jälgida kõiki pangakontode sulgemise ja enam kui 25 000 dollari suuruseid sularaha väljavõtusoove. Mitmed pangad on lasknud selle piiri madalamale.

Luksemburgi ülikooli juuraprofessor Pierre-Henri Conac mainis, et kõige loogilisem põhjus sularaha kasutuses on välismaalaste kontode sularahaks tegemine enne maksuinfo jagamist elukohamaa maksuametitega. Kuid lisaks Conaci toodud põhjusele võib ka olla lihtsam selgitus. Heal järel olevad luksemburglased armastavad maksta igapäevaste rõivaste või toidukaupade ostmisel 500-euroste pangatähtedega. Selline maksekäitumine paneb paljudes teistes Euroopa riikides õlgu kehitama.

„Luksemburglaste suure nominaaliga pangatähtede kasutamine ei tohiks olla üllatav, kuna sellel maal on üks maailma kõrgem kogutoodang inimese kohta,“ ütles Conac.

Luksemburgi rahandusministeerium teatas, et neil on väga karmid rahapesu ja võltsimise vastased seadused ning nende täitmist viiakse ellu äärmise rangusega.