“Oleme selgelt liiga palju vara ära müünud, et elada tänast päeva veidi lahedamalt, nüüd aitab,” selgitas EELK konsistooriumi majandusassessor Jaan Tammsalu. “Kirikul on selge poliitiline otsus – hooneid parendada ja siis kasumit teenima panna.”

Praegu on EELK konsistooriumil ehk kirikuvalitsusel kolm krunti, kus plaanitakse hakata tegelema kinnisvara arendamisega. Ühele neist, Kentmanni tänaval, on kirik korra 90ndate lõpus proovinud kontorihoonet rajada, kuid projekt kukkus juba algstaadiumis läbi. Detailplaneering kehtib aga siiani ning nüüd otsib EELK partnerit, kellega koostöös 6- kuni 15korruseline äri- või korterihoone püsti panna. Teine ambitsioonikas plaan on lammutada nn Postimehe maja Tatari tänaval ning hoonestada krunt 6–7korruseliste majadega, linna põhimõtteline luba maja ümberlükkamiseks on olemas. Lisaks on koostamisel eskiisprojekt Magdaleena tänavale korterelamu püstitamiseks.

Kinnisvaraga toimetulekuks ja selle kasumlikuks muutmiseks asutas EELK osaühingu Kiriku Varahaldus.

“See on samasugune firma nagu iga teine eesmärgiga kasumit teenida,” kinnitas ettevõtte juht Mati Maaras. “Aga kasumit ei võeta dividendidena välja, vaid sellega toetatakse kogudusi.”

“Meil oli valida, kas ostame teenust kinnisvaraarendajatelt või palkame ise vastavad spetsialistid,” selgitas Tammsalu. “Koguduse liikmete hulgas on asjatundjaid, kes osutasid meie senistele eksimustele ning tulid tasuta nõu ja jõuga appi. Juba majandusnõukogus on kolm eksministrit.”

Nõustajate ettepanekul lõpetas EELK ka koostöö kinnisvarafirmaga Arco Vara, kes seni haldas kirikule kuuluvat maad ning maja Tallinnas Maakri ja Lennuki tänava nurgal, samuti oli aastaid abiks tagastamisprotsessides.