Stockholmi arbitraažikohus otsustas, et Oliver Kruuda juhitav Kalev (AS Luterma) peab AS Alta Foods ärajäänud ostu tõttu ettemaksu tagastama, mis koos viivisega kokku ulatub ligi 103 miljoni kroonini.

AS Alta Food ja AS Luterma vaidluses moodustatud vahekohtu koosseisus olid Erik Nerep ning vandeadvokaadid professor Paul Varul ja Sven Papp.


Avaldatud vaheotsuse osas jäi vahekohtu liige professor Paul Varul eriarvamusele.

"Eriarvamus on vahekohtu praktikas tavapäratu ning AS Luterma hinnangul näitab eriarvamusele jäämine, et tehtud otsus on problemaatiline," seisab ettevõtte avalduses.

Varul leidis, et kuna turuvapustust ei toimunud on AS-l Luterma seega õigus AS Alta Foods poolt lepingurikkumisega tekitatud kahjude hüvitamisele. Varul keeldus Eesti Päevalehele oma seisukohta kommenteerimast.

Luterma: kohtuotsus on vastuolus heade kommetega

Luterma avalduse järgi taandus otsuse tegemisel küsimus suures osas sellele, kas kuni 3. juunini 2008 a. toimus finantsturgudel turuvapustus, millele AS Alta Foods viitas oma lepinguliste kohustuste täitmata jätmise põhjusena.

"Nimelt väidab AS Alta Foods, et temapoolne aktsiate müügilepingu täitmata jätmine 2008 aasta kevadel oli põhjustatud üldisest finantskriisist, mille tõttu ostja ei saanud oma lepinguliste kohustuste täitmiseks krediidiasutustest raha," oli kirjas AS Luterma avalduses. "Samas, nii 20. septembril 2007 a. toimunud pressikonverentsil kui ka korduvalt hiljem kinnitas ostja Alta Capital Partners esindaja ja omanik Indrek Rahumaa, et ostab AS-i Luterma toiduainetööstuse ettevõtted omavahendite arvelt."

Vahekohtumenetluses on tõendeid esitanud vaid AS Luterma, kelle poolt esitatud ekspertiisiaktid kinnitasid, et 2008. aasta kevadel ega suvel ei toimunud Euroopa või ülemaailmse finants- või kapitaliturgude olukordade sellist halvenemist, mida saaks pidada turuvapustuseks finantseerimise üldise kättesaadavuse näitajate alusel.

Vahekohtus andsid turuvapustuse puudumise kohta ütlusi majandusteadlane professor Alf Vanags ja majandusekspert Hardo Pajula, kelle hinnangul võis turuvapustus aset leida alles 2008 a. septembri keskel.

"AS Alta Foods ühtegi ekspertarvamust ei esitanud. Eelnevat arvestades on AS-i Luterma hinnangul otsus vastuolus heade kommete ja Eesti õiguse algpõhimõtetega," seisab AS Luterma teates.