Moskva linnapea Juri Lužkovi vallandamine ei mõjuta Moskva pangale kuuluva Krediidipanga omanikeringi laienemist. Üle 60 protsendi panga aktsiatest kuulub Moskva linnale ja linna omanduses olevatele ettevõtetele.

„Aktsionärid otsustasid kevadel, kui Lužkovi lahkumisest polnud veel juttugi, et ligi pool Krediidipanga aktsiatest läheb Liongate Baltic Fundile,“ ütles Krediidipanga avalike suhete juht Allan Soon. „Tehing ei ole seni veel toimunud, kuid seda pole ära muudetud.“

Uue omaniku tulek ei muuda Krediidipanga senist tegevust, sest Liongate Baltic Fundi omanik, Londoni investeerimisfirma Liongate Capital Management vaatleb paigutust Eesti panka kui portfelliinvesteeringut ja plaani panga strateegia muuta.

Lužkovi skandaaliga toimunud vallandamine ei mõjuta ka Krediidipanga omaniku Moskva panga käekäiku. „Moskva panga kasutamine Luzkovi ja temaga lähedaste isikute poolt on muutunud ebaoluliseks pärast seda, kui pank tõusis suuruselt Venemaa neljandaks pangaks,“ ütles Metropoli analüütik Ivan Katškovski. „Moskva pangaga läheb kõik rahulikult ja tema välismaal ja Venemaa 40 regioonis tegutsevatel tütardel pole rahutuseks põhjust.“

Tõenäoliselt poel välismaal asuvatel väiketütardel, nagu seda on Krediidipank, oodata emaettevõttelt suuri investeeringuid laienemisesse. „Moskva pank vaatleb raja taga asuvaid väikesi tütarpanku kui mugavat välistehingute arvelduskanalit oma aktsionäridele või suurklientidele – selline on juba Vene panganduse loogika.“

Soon seevastu tõrjus väidet, justkui osaleks Krediidipank Venemaalt kapitali väljaveol. „Igal endast lugu pidaval Vene ärimehel või firmal on Küprosel maja ja pangaarve – ma ei tähtsustaks seda üle, samuti Krediidipanga osalemist kapitali väljaveol,“ lausus Soon.

Krediidipanga aktsiakapital suureneb tänu aktsionäride poolt kevadel langetatud otsusele praeguselt 264 miljonilt kroonilt 720 miljoni kroonini. Investeering lubab Krediidipangal laiendada oma tegevust nii Eestis kui naaberturgudel.

Aktsiakapitali suurendamiseks emiteeritakse täiendavalt 45,6 miljonit aktsiat. Emissioon muudab olulisel määral Krediidipanga omanike struktuuri. Senine suuromanik Bank of Moscow, kellel on Krediidipangas ligi 90protsendiline osalus, otsustas osalust 45 protsendini.

Pärast emissiooni saab Krediidipanga 44,5% aktsiate teiseks suuromanikuks Liongate Baltic Fund Ltd. Ülejäänud 10,5% aktsiatest kuuluvad väikeaktsionäridele.

AS Eesti Krediidipank 2009. majandusaasta kahjum oli 113,0 miljonit krooni ja kogu pangagrupi eelmise aasta kahjum moodustas 117,4 miljonit krooni. Aktsionärid kinnitasid majandusaasta aruande ja nõustusid juhatuse ettepanekuga kanda 2009. majandusaasta kahjum eelmiste perioodide jaotamata kasumi/kahjumi reale ning katta see tulevaste aastate kasumi arvel. 2008. aastal teenis Krediidipank 71,4 miljonit krooni kasumit, mis jäeti jaotamata. Kokku oli 2008. aasta lõpu seisuga pangal jaotamata kasumit ligi 92 miljonit krooni.