Nimelt selgub hiljuti avaldatud Maaelu Edendamise Sihtasutuse 2009. majandusaasta aruandest, et veel selle aasta alguse seisuga oli sihtasutuse bilansis 3600 Leedu vabariigi võlakirja soetamisväärtusega ligi 33 miljonit krooni. Võlakirjad soetati eelmise aasta kevadel, mil näiteks mainekas uudisteagentuur Bloomberg teatas, et nii Läti kui ka Leedu võlakirjad kuuluvad maailma riskantseimate riigivõlakirjade tippkümnesse, kirjutab Eesti Päevaleht.

Maaelu Edendamise Sihtaustuse juhatuse esimees Raul Rosenberg ütles, et lühiajaliste finantsinvesteeringute otsuseid langetab sihtasutuse juhatus, kellele annab nõu ka finantsjuht. Küsimusele, miks otsustati mullu paigutada raha Leedu võlakirjadesse, vastas Rosenberg, et neid võlakirju soetasid ka Eestis tegutsevad pensionifondid.

„Meie teenisime ka nendest võlakirjadest päris korralikku tulu. See oli miljonites kroonides,” rääkis Rosenberg.

Tõsi, Leedu võlakirju soetades ja müües teenis Maaelu Edendamise Sihtasutus tõesti ligi kolm miljonit krooni, aga oleks võinud minna ka teisiti ning loodetud kasu asemel võinuks õnneks saabumata jäänud Leedu majanduse kokkukukkumine jätta riigi loodud sihtasutuse osaliselt rahata.