Alexion Pharmaceuticals esitas Kanada föderaalkohtusse hagi, millega püütakse selgeks teha, et Kanada riiklik ravimihindade regulaatoril ei ole õigust neid survestada hinda langetama, kirjutas CBC.

Firma apelleerib sellele, et Solirise hinda pole muudetud juba kuus aastat ehk sellest ajast saadik, mil ravim Kanada turule tuli ning hinnaerinevused võrreldes USA-ga on põhjustatud ainult valuutakursi erinevusest.

Soliris on mõeldud haruldaste ja eluohtlike verehaiguste raviks, mis võivad esineda umbes ühel inimesel miljonist. Aastane Solirise ravikuur maksab Kanadas 700000 Kanada dollarit (umbes 470 000 eurot).

Solirist kasutavad patsiendid, kes peavad seda arstimit tarbima elu lõpuni, mis tähendab, et kokku võib nende raviarve ulatuda kümnetesse miljonitesse dollaritesse.

Kuna ravim on nii kallis, siis mõned kanadalased ei saa seda endale lubada, sest nende ravikindlustus ei kata seda. Ainult mõni provints (umbes sama, mis USA-s osariik - toim.) katab oma elanikele selle ravikuuri kulud ning ka siis ei pruugi kõik haiged kriteeriumidele vastata.

Ottawa Ülikooli meditsiiniõigusele spetsialiseerunud juuraprofessor tõdes, et on šokeeritud ravimifirma jultumusest dikteerida riigile, kuidas oleks õige ravimihindu sättida.

Kui Alexion Pharmaceuticals peaks kohtuteel võidukaks osutuma, siis loob see pretsedendi, mille järel on väga keeruline Kanada valitsusel edaspidi ravimihindu reguleerida.