Sel aastal on Harvardil plaanis kärpida 230 töötajaga varavalitsemisosakonda poole võrra ning sealjuures aasta keskpaigaks sulgeda riskifondid ja lasta lahti riskifondide kauplejad. Riskifondidesse investeerimise ja investeeringute juhtimise teenust hakkab ülikool tõenäoliselt ostma spetsialiseeritud ettevõtetelt.

Ülikooli kinnisvarainvesteeringutest tehakse eraldi firma, kus Harvard hakkab investoriks. Ülikooli jäävad tööle vaid loodusvarade ja passiivsete fondide portfellide haldurid.

Kõigist neist muutustest kirjutas ülikooli haldusfirma Harvard Management Company detsembris ametisse asunud tegevjuht Nirmal Narvekar tähtsamatele ülikooli vilistlastele eile saadetud kirjas, vahendas Wall Street Journal. "Me ei saa kauem õigustada eri portfellide investeerimistegevusega seotud kompleksset organisatsiooni ja rahakulutust," kirjutas ta.

Näiteks börsiindeks S&P 500 - mille tulemust peaks riskifondid vähemalt korrata suutma, kui mitte üle lööma - tõusis aastaga üle kolme protsendi. Aga Harvard kaotas samal ajal kaks protsenti oma 35,7 miljardi dollarini ulatuvast varast. Kümne aastaga on vara tootlus olnud napp kuus protsenti - S&P 500 tootlus aga üle seitsme protsendi.

Samal ajal on näiteks vara mahult teine ülikool Yale kasvatanud oma vara aastaga kolm ning kümne aastaga kaheksa protsenti 25,4 miljardi dollarini ning rikkuselt kolmas Princeton lisanud aastaga ühe ja kümne aastaga üheksa protsenti kokku 22,2 miljardi dollarini.