Maailma rahandusliidrid võtsid vastu otsuse rakendada uusi senisest rangemaid majandusandmete esitamise standardeid, mille eesmärk on vältida Mehhiko-tüüpi probleemide kordumist.

Rahvusvahelisi investeerijaid hoiatati, et järgmise rahanduskatastroofi korral mõnes riigis ei tasu neil loota kellegi abile. 181 riiki ühendava Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) kevadkoosolekule kogunenud rahandusministrid kinnitasid uued IMF-i standardid, mille eesmärk on parandada finantsstatistika esitamise kvaliteeti ja täpsust 17 kategoorias, alates inflatsioonist ja tööpuudusest ning lõpetades valuutareservide ja väliskaubandusdefitsiidiga.

IMF-i tegevdirektor Michel Camdessus ütles, et uute standardite eesmärk on kindlustada maailma finantsturge ebameeldivate üllatuste eest, nii nagu juhtus Mehhiko puhul. Turud ei olnud teadlikud Mehhiko katastroofiliselt vähenenud valuutareservidest kuni peeso devalveerimiseni 1994. aasta detsembris. 25 riigi ametnikud, peamiselt riikidest, mis laenavad raha rahvusvahelistelt kapitaliturgudelt, on juba teatanud valmidusest rakendada uusi standardeid.

IMF avaldab 31. augustil internetis nimekirja riikidest, mis on andnud nõusoleku rakendada uusi statistikastandardeid koos statistika esitamise kalendriga. üleminekuaeg uuele statistikale on kaks aastat. Isegi Ameerika ühendriigid, mille statistikat peetakse üheks paremaks maailmas, peab kiirendama andmete avaldamist valuutareservide kohta.

Ebameeldivate shokkide vältimiseks võtsid ministrid vastu projektdokumendi, milles on kirjas tegutsemisplaan võimalike tulevaste kriiside olukorras. Plaanis on kirjas, et "erakorralistel juhtumitel võib olla vältimatu peatada ajutiselt võlgade teenindamine".

Mehhiko puhul suudeti võlakriisi vältida vaid tänu Clintoni administratsiooni ja IMF-i sekkumisele, sest nende algatusel loodud fond võimaldas Mehhikol täita oma võlakohustusi. Clintoni administratsioon on sattunud Mehhiko väljaaitamise pärast vabariiklaste terava kriitika alla. Presidendikandidaat Patrick Buchanan süüdistas Bill Clintonit maksumaksjate raha kasutamises Mehhiko valitsuse aitamiseks, mida omakorda saaks maksta Citibankile, Chase Manhattanile ja Goldman Sachsile. USA rahandusminister Robert Rubin, kes oli enne administratsiooniga ühinemist Goldman Sachsi juhatuse kaasesimees, lükkas süüdistused tagasi ja ütles, et valitsusel ei olnud valikut riski tõttu globaalsele finantssüsteemile.

Aasta pärast Mehhiko kriisi, mida IMF-i peadirektor Michel Camdessus nimetas 21. sajandi esimeseks majanduskriisiks, on hoidnud poliitikud ja investorid hinge kinni, kaalutledes, millises riigis võib järgmisena puhkeda kriis.

Esmaspäeval võis kergendatult hingata Venetsueela, sest IMF otsustas abistada majandusraskustes riiki. IMF jõudis kokkuleppele kõigis põhipunktides Venetsueelale 12-kuulise 1,4 miljardi dollarilise tugilaenu andmise osas. IMF-i abi on osa multilateraalsest abipaketist, mille üldmaht ületab kolm miljardit dollarit.

AP/Reuter/Baltic News Service