Välisuudiseid jälgiv inimene teab, et Tais toimus äsja järjekorde sõjaväeline riigipööre. See ei ole riigi ajaloos midagi uut. Oli aeg, mil selliseid riigipöördeid toimus väga tihti. Üks, kes on aga kõik need muutused üle elanud on kuningas Bhumibol.

Kuninga isikliku varanduse väärtuseks peetakse 30 miljardit dollarit, mis teeb temast maailma jõukaima monarhi. Riigi üle võtnud sõjaväelased ei soovi aga kuningat kukutada ega ka tema raha endale. Nad austavad kuningat väga, nagu Jumalat.

Bhumibol Adulyadej sündis 1927. aastal USAs. Ta oli kolmelapselise pere noorim liige. Tema isa suri paraku varakult, aasta pärast seda, kui pere 1928. aastal Taisse naases. Mõne aasta pärast kolis kogu pere Šveitsi. Kuna tal oli vanem vend, siis ei pisanud Bhumibol Adulyadej mõtlema kuningaks saamisele. See au läks tema vennale, kes sai kuningaks 9-aastaselt. Bhumibol keskendus õpingutele, huvitus fotograafiast ja muusikast. Ta sai Lausanne'i ülikoolist teaduse- ja tehnoloogiaalase kraadi. Siis aga muutus kõik.

Bhumiboli vend sai kuningaks küll 9-aastaselt, kuid ise astus ta tüüri juurde siiski 21-aastaselt. 9. juunil 1946 leiti kuningas Ananda oma voodist surnuna, kuulihaav peas. Ehkki süüdistus esitati kolmele teenijale, kes ka hukati, on siiani levimas kuulujutud, et Bhumibol lasi oma venna kogemata ise maha.

1950. aastal sai Bhumibol ametlikult Tai kuningas Rama IX-ks.

Peab teadma, et riiki juhib Tai kuningriigis peaminister, aga Bhumibol hakkas kiiresti oma mõjuvõimu kasvatama. Tal on nii poliitikute, sõjaväejuhtide kui ka rahva poolehoid.

Tal on käsutada 30 miljardit dollarit väärt Crown Property Bureau fond. Sellele kuulub 1343 hektarit maad Bankokis, 5341 hektarit maad maapiirkondades ja 12,6 miljardi dollari eest Siam Cementi aktsiaid. Lisaks kuulub fondile 23% Tai suurimast pangast ning osalus mitmetes arendus- ja kindlustusfirmades. Fond rendib välja ligi 36 000 rendipinda. Kuna raha kuulub kuningale, siis seda ka ei maksustata.

Kuningas on Tai riigis tõusnud Bhumiboli valitsemise ajal oluliseks kujuks. Ta ei ole päevapoliitikas tegev, kuid võib vabalt panna veto peale seadustele, vabastada kurjategijaid ning määrata ametisse neid, keda ise soovib.

2014. aasta sõjaväeline riigipööre on varasematest aga teistsugune. Kui varem järgnesid sellisele pöördele alati valimised ja normaalse elukorralduse taastumine, siis kindral Prayuth Chan-ochal ei ole mingisugust plaani riigipirukat käest lasta. Kuningas on talle andud ka volituse teha mida iganes.

Lisaks on kuningas juba väga vana, 86-aastane. Juba mõnda aega on kardetud, et kui kuningaga peaks midagi juhtuma, siis läheb riigis mässuks ning tagajärgi ei suuda keegi ette näha. Iga kord, kui ta haigeks jääb, siis kukub riigi aktsia väärtus oluliselt ning välisfirmad ja -investorid hakkavad paaniliselt tegutsema. Riigi tulevik on koheselt kahtluse all.

Bhumibol Adulyadej ei juhi küll otseselt riiki, kuid ta võib olla ainus inimene, kes kõike seda veel koos hoiab.