Dubai torn, Föderatsiooni torn, Venemaa torn, Vabaduse torn, Maailma torn ? need on kerkivate pilvelõhkujate nimed. Majanduskasvu ja prestii?i sümbolid. Ajaloo suurim pilvelõhkujate buum kogub tuure.

Hiina tuleb 60 pilvelõhkujat

Viimasel Eri Kinnisvara ja Ärilehe infopäeval visati õhku küsimus, kas Balti riikidesse tulevad välisfirmad võivad valida oma kohaliku peakorteri asukoha võimaluse järgi paigutada see mõnda kesklinna kõrghoonesse. Päris nii ehk mitte, kõlas vastus. Pole aga üldse üllatav, et samal infopäeval tekitas põnevat arutelu küsimus, kes ikkagi on see härrasmees, kes ostis Maakri tn 3 kaksiktorni tippu korteri hinnaga 127 000 krooni ruutmeeter.

Kõrgeid hooneid on Tallinnas vähemalt praegu veel rohkem kui lõunanaabritel. Esinumbrid tulevad aga mujalt. Balti riikide kõrgeim maja on Vilniuse kesklinnas asuv Euroopa torn oma 129 meetriga, üle kahekümne meetri kõrgem kui Radisson Tallinnas. Ka Riias asuv Hansapanga peakontor lööb eestlasi üsna selgelt. Mis aga eriti muljetavaldav: Riias on praegu menetluses 20 erinevat kõrghoone projekti. Lohutuseks ? vähemalt soomlastest oleme ees.

Maailmas teeb ilma Aasia. Ajakirja Economist viimane number näitab selget seost ajalooliste majandusbuumide ja pilvelõhkujate valmimise vahel. Kahe aasta pärast valmib Araabia Ühendemiraatides Dubai torn. Selle täpne kõrgus pole teada. Öeldakse lihtsalt ?maailma kõrgeim.? Levinuim number, mis käibes, räägib 810 meetrist.

Hetke kõrgeim on Taiwanil asuv Taipei 101 nime kandev 508-meetrine mürakas. Hiinas on viimase kümmekonna aastaga valmis saanud 20 üle 250 meetri kõrgust hoonet. Ehitamisel on neli üle 400-meetrist, seitse üle 300-meetrist ja 51 üle 200-meetrist hoonet. Kui võtta arvesse ka projekteerimisjärgus olevad kõrghooned, siis tuleb number veel tublisti suurem.

Naftabarrel tõuseb ja hästi läheb ka Venemaa majandusel. Eelmisel aastal valminud Triumph Palace võib juba praegu kasutada nime ?Euroopa kõrgeim?. (Kui mitte arvestada Frankfurti Commerzbank Toweri katuseantenni.) Ehitamine on pooleli kümmekonnal üle 200-meetrisel hoonel, kõrgeim neist 2008. aastal valmiv 448-meetrine Föderatsiooni torn. Projekt on aga valmis ka täpselt 600-meetriseks planeeritud Venemaa tornil.

Ei maga ka pilvelõhkujate sünnimaa Ameerika. 2011. aastal valmib New Yorgi südames 541 meetri kõrgune Vabaduse torn. Chicagos on valmis saanud 610-meetriseks planeeritud Fordham Spire joonised.

Seesama Economisti artikkel viitab aga veel ühele seosele. Majanduskasv küll tõukab kõrghoonete vaimustust, tihti aga valmivad hooned just ajaks, kui majandustõus lõppemas. Mitukümmend aastat maailma kõrgeima hoone tiitlit kandnud Empire State Building seisis oma valmimise järel aastaid pooltühjana. Njuujorklased nimetasid hoonet tollal Empty State Building (?empty? ? ?tühi? ingl k). Just 1970. aastate majanduskriisiks avati ka Maailma Kaubanduskeskus New Yorgis ning Chicago Sears Tower ? samuti omal ajal maailma kõrgeima tiitlit kandnud pilvelõhkujad.

Kõrghoonete graafikut vaata Ärilehest.