Finantseerimislude karmistamisel on võlgu raskem tagasi maksta, manitses IMF.

Maailma avaliku ja erasektori võlg ulatub juba 225 protsendini maailma 2016. aasta kogutoodangust, teatas IMF kolmapäeval. Nii löödi ära senine 2009. aastast kehtiv rekord, kirjutab Bloomberg.

„166 triljonit dollarit on meeletult suur number,“ ütles IMF eelarvepoliitikaosakonna juht Vitor Gaspar.

Kui muus osas oli IMFi maailmamajanduse väljavaade positiivne, siis seda varjutas üleilmne võlakoorem. Nii tänavu kui järgmisel aastal peaks maailma majandus kasvama 3,9 protsenti aastas.

Võlakuhilat tõstab Hiina kasvav erasektori võlg. Alates üleilmsest võlakriisist on erasektori võlakasvust ligi kolmveerandi tekitanud Hiina.

Valitsuste kõrge võlakoorem teeb võlakirjade tähtaja saabudes refinantseerimise keerulisemaks eriti seetõttu, et finantseerimisolud karmistuvad. Kui aga majandused peaksid vajuma langusesse, ei suuda suure võla tõttu valitsused kulutusi suurendada.

IMF soovitab riikidel luua eelarvepuhvreid headel aegadel, et nad saaksid suurendada kulutusi rasketel aegadel. IMF soovitas USAle muuta eelarvepoliitikat sedasi, et valitsuse võla suhe majanduse kogutoodangusse hakkaks keskpikas perspektiivis vähenema, kuna aastane riigieelarve puudujääk ületab juba 2020. aastaks triljoni dollari taseme.

Paljude maade valitsuste võla suhe majanduse kogutoodangusse on murettekitav. Enam kui kolmandiku arenenud maade võla suhe majanduse kogutoodangusse ületas 85 protsendi taseme. Selliseid riike on kolm korda rohkem kui aastal 2000. Raskeima võlakoormaga on Jaapan (võla suhe majanduse kogutoodangusse 236%), järgnevad Itaalia (132%) ja USA (108%).