Samuti hoiatati, et kui seda probleemi ei käsitleta, võivad „kolm kümnendit imetlusväärset edu" maailma suuruselt teise majanduse jaoks läbi olla, kirjutab Business Insider.

Võimulolev Kommunistlik partei on lubanud läbi viia suure hulga majanduslikke reforme. Washingtonis baseeruva Maailmapanga sõnul on riigi rolli vähendamine panganduses ja terves finantssektoris elutähtis. Raiskavad investeeringud, ülemäärane võlgnevus ja nõrgalt reguleeritud varipangandussüsteem vajavad muutust, et majanduslik edu jätkuks.

Maailmapanga ülevaade oli ebatavaliselt otsekohene: „Erinevalt teistest riikidest, hoiab Hiinas riik endiselt laialdast kontrolli ja omandiõigust pankade ja teiste finantsasutuste üle." Samuti on tähtsate parteiliikmete võimuses määrata ja vallandada finantsasutuste juhte. Mõndadel juhtudel on ametivõimud samaaegselt pankade omanikud, regulaatorid ja kliendid.

Maailmapank kordas ka oma 2012. aasta raportis öeldut: Hiina finantssüsteem on tasakaalust väljas, rõhutud, kulukas ja potentsiaalselt ebastabiilne. Riik omab ametlikult 65% kommertspanga varadest ja de facto 95%, mis on rahvusvaheliste standarditega võrreldes äärmiselt ebatavaline.

„Vajadus fundamentaalse reformi järele on suurenenud, sest ületootmine, võlgnevused ja majanduslik rahutus on muutnud probleemseks paljudes majandusvaldkondades," kirjutati ülevaates.

Hiina liidrid üritavad leida viise kuidas teisendada riigi kasvumudelit selliselt, et põhiajamiks oleks tarbijate nõudlus, mitte investeeringud. Ka Maailmapank tõi välja, et investeeringutel põhinev kasvumudel pole enam efektiivne.

Hiina tulevik pole siiski nii tume kui võib tunduda. Arutluse all olevas dokumendis, ennustas Maailmapank Hiina majanduskasvuks sel aastal 7,1% ning järgneval kahel aastal 7,0% ja 6,9%. Hiina ise on käesoleva aasta eesmärgiks seadnud 7%-lise SKP kasvu.