Maailmapanga arvates on olukord äärmiselt hull, kuna "kogu maailm seisab silmitsi globaalse humanitaarkatastroofiga."

Maailmapanga hinnangul on majanduskriisi tagajärjel sattunud vaesusesse 53 miljonit inimest, teatas AFP. Samas kardetakse, et kriisi tõttu vaesub veel 90 miljonit inimest ja näljahäda võib tabada kuni miljardit inimest.


"Mitte keegi ei tea, kui kaua kriis kestab," vahendas BBC Maailmapanga presidenti Robert Zoellickit. "Maailm seisab silmitsi pretsedenditu majanduskriisiga. Vaesed kannatavad kõige rohkem ja meil tuleb jätkata tegutsemist, et vältida humanitaarkatastroofi."



"Globaalne majandus on halvenenud dramaatiliselt," kinnitasid Maailmapank ja Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) oma ühisavalduses. "Arenguriigid seisavad silmitsi eriti tõsiste tagajärgedega, kui finants- ja majanduskriis muutuvad üldiseks mureks."

Mõlemad organisatsioonid näevad lahendust arenguriikide turgutamises, mis aitaks taastada globaalset majandust.

"Me peame leevendama selle (majanduskriisi - toim.) mõju arenguriikidele ja soodustama nende panust globaalseks taastumiseks," tõdesid organisatsioonid.

Kõige problemaatilisem olukord on Aafrikas, mistõttu Aafrika Arengupanga juht Donald Kaberuka hoiatas eile, et maailmajagu võib kriisi tõttu kannatada kõige rängemalt ja taastumine võib võtta palju kauem aega kui mujal.

"Aafrika riigid võivad taastuda palju aeglasemalt," kinnitas Kaberuka.
IMF-i hinnangul võib Aafrikas olla tänavu majanduskasv 2 protsenti, kogu maailmas aga 1,3 protsenti.