Üleilmne sisemajanduse kogutoodang (SKT) kasvab sel aastal Maailmapanga värske prognoosi kohaselt kolm protsenti. Mullu juunikuises prognoosis loodeti kasvuks 3,4 protsenti, vahendab Bloomberg.

Värskes raportis märgitakse, et lõhele USA ja teiste peamiste majanduste vahel suureneb. Maailmamajanduse taastumist ohustavad riskid on Maailmapanga kinnitusel suured, pank toob nende seas välja finantsilise volatiilsuse (kõikumine) suurenemise, suurenevad geopoliitilised pinged ning eurotsooni ja Jaapani pikaleveninud stagnatsiooni.

„Maailmamajandus on varasemast suurem ning vaid üks mootor-Ameerika, ei suuda seda vedada,“ lausus Maailmapanga peaanalüütik Kaushik Basu. „See tõsiasi ei muuda maailmamajanduse väljavaadet sugugi roosiliseks,“ lisas ta.

Maailmapank tõstis USA majanduse kasvuootuse varasemalt 3 protsendilt 3,2 protsendile. Eurotsooni, Jaapani ning Hiina ootusi aga kärbiti.
Eurotsooni kasvuks ootab Maailmapank nüüd mullusuvise 1,8 protsendi asemel 1,1%, Hiina kasvuks 7,1 protsenti varasema 7,2% asemel ning Jaapani SKT peaks tänavu kasvama 1,2% varem loodetud 1,3% asemel.

Nafta hind peaks panga ootuste kohaselt langema sel aastal keskmiselt 32%. Ajalooliselt peaks see tähendama maailmamajandusele umbes 0,5% lisaturgutust.

Tuleva aasta üleilmseks majanduskasvuks ootab Maailmapank nüüd 3,3 protsenti varem loodetud 3,5 protsendi asemel.