Hiina majandus kasvab 6,9% asemel 6,7%, India tugev kasvuprognoos küll püsib endiselt 7,6% juures, kuid Brasiilia ja Venemaa majanduslangus on sügavam kui jaanuari prognoosis, teatas pank.

Maailmapanga teatel on loodusvarasid eksportivatel arenevatel riikidel kohanemisraskusi madala nafta ja teiste loodusvarade hinnaga. Sellest tõigast tulenes ka 40% kasvuprognoosi alandamisest.

Ka loodusvarasid importivad arenevad riigid on olnud väga aeglased madalast naftahinnast kasu lõikama. Nende riikide kasvuprognoosi kärpis Maailmapank 0,1 protsendipunkti võrra 5,8 protsendini.

Siiski märkis Maailmapanga peaökonomist Kaushik Bashu, et Lõuna- ja Ida-Aasia majandused kasvavad reipalt, nagu ka teised loodusvara importivate riikide majandused üle maailma, samas kui arenenud riigid ei suuda kuidagi kasvu vedama saada.

"Siiski, üks areng, mis teeb murelikuks, on erasektori võlakoormuse kiire kasv mitmes areneva majandusega riigis. Laenubuumi valguses ei ole sugugi haruldane avastada, et mittetoimivate laenude osakaal kogu laenumahust on neljakordistunud," ütles Bashu Maailmapanga pressiteate vahendusel.

Regioonidest annab Maailmapank kõige kehvema majanduskasvuprognoosi Ladina-Ameerika ja Kariibi mere regioonile, kus ennustatakse tänavuseks 1,2 protsendist majanduslangust. Lõuna-Aasia on esimene 7,1 protsendise kasvuga, Ida-Aasia ja Vaikse ookeani regioon teine 6,3 protsendise kasvuga. Lähis-Idalt ja Põhja-Aafrikalt ootab pank 2,9% ning Sahara-aluselt Aafrikalt 2,5% suurust kasvu.

Euroopa ja Kesk-Aasia regiooni majanduskasvuks prognoosib Maailmapank tänavu 1,2 protsenti, mis on 0,4 protsendipunkti kehvem väljavaade kui aasta alguses. Väljavaadet on panga teatel halvendanud nii jätkuv majanduslangus Venemaal kui ka geopoliitilised probleemid: vägivald Ida-Ukrainas ja Kaukaasias, terrorirünnakud Türgis. Venemaad välja jättes on aga regiooni majanduskasvu prognoos 2,9 protsenti.