Lotokorraldajate andmetel jääb igal aastal sisse kasseerimata 2 miljardi dollari eest lotopileteid. Tõsi, paljud neist on 1- ja 5-dollarilised võidud. On aga neidki, mille väärtus on palju suurem. 2015. aastal jäi 114 miljonäri sündimata. Mõnedel neist ei ole enam lootustki, sest tähtaeg võidu vormistamiseks on möödas.

Peamine põhjus võib tunduda veider. Mõelge kas või möödunud jaanuarikuisele 1,5 miljardi dollari suurusele jackpotile, mis USAs välja loositi. Paljud ostsid pileti ning kui selgus, et nemad kõige kõrgemas mängus kaasa ei tee, ei vaevunud nad kontrollima, kas nad on ehk võitnud mõne „pisema" summa. Näiteks miljon dollarit. Paljud ei teagi, et ülisuurte summade kõrval on võimalik võita ka väiksemaid.

Canegie Melloni Ülikooli majandus- ning psühholoogiaprofessor George Loewenstein ütleb, et tal on teooria, miks nii palju suuri summasid jääb välja võtmata.

„Inimesed, kes ostavad loteriipileteid ei oste niivõrd väikest võimalust võita suur summa raha vaid nad ostavad unistust. Kõigil, kes on ostnud pileti, on õigus fantaseerida sellest, mida nad rahaga teevad." Nii ei pandagi selles unelmas ja väikese pettumuse tuhinas tähele, et võite on teisigi.

Eestis muutus olukord kardinaalselt

Eesti Loto turundus- ja müügidirektor Annely Luikmel toob välja, et Eestis enam suured võidud ei aegu, sest kõik piletid on isikustatud ning suuremate võidusummade korral (al 650 eurot) otsitakse võitjad vajadusel üles rahvastikuregistris olevate andmete alusel.

„Ka väikeste võitude väljavõtmata jäämine on vähenenud, sest mängijatel on võimalus ka pileti kaotamise korral võit kätte saada, küsida Eesti Lotost infot tema isikukoodiga seotud väljamaksmata võitude kohta või vaadata oma terminalivõite oma Eesti Loto mängukontolt."

Eesti Loto suurim aegunud võit aegus 2012. aasta novembris, see oli Bingo Loto jackpot summas 155 395 eurot ja 44 senti. Viimane suurem aegunud võit oli Bingo Loto täismäng summas 21 491 eurot ja 70 senti. See aegus 27.01.2016. Pilet oli ostetud 2015. aasta lõpus, kui isikutuvastust veel ei olnud rakendatud.