Aprillis soovis Tallinna naine Tatjana osta korteri Lasnamäele Miina Härma tänavale. Tehingu vahendajateks olid kaks maaklerit - üks eraettevõtja ja teine Tatjana poolt valitud kinnisvarafirma tööline, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Korteri broneerimiseks maksis Tatjana maakleritele 2000 eurot. Enne lepingu sõlmimist tõstis aga pakutava korteri omanik hinda ning Tatjana loobus ostust. Makstud broneerimistasu ta maakleritelt tagasi ei saanud, sest Tatjana sõnul väitsid nad, et tagasimaksuks neil lihtsalt raha pole.

"Küsimusele miks, vastas maakler, et meil pole raha. Küsisin, et kas neil on seaduslik õigus tegelikult veel mulle kuuluvat raha kulutada, vastas ta mulle silma vaadates, et on küll," selgitas Tatjana.

Kuna Tatjana ei olnud korteriostuks sõlminud mitte ühtegi lepingut, ei olnud tal ka tegelikult kohustust broneerimistasu maksta ja maaklerid pidanuks raha kohe tagastama.

Korteri müüki vahendanud maakler väidab, et mõlemad maaklerid on teinud Tatjanale mitmeid etepanekuid oma rahaosa tagasi maksmiseks, aga tema ei ole nendega nõus olnud.

Taolise probleemi puhul ei saa tarbijakaitseamet sekkuda, sest kinnisvarafirma tegutses lihtsalt vahendajana. Samuti ei saa survet avaldada Eesti kinnisvaramaaklerite koda ja Eesti kinnisvarafirmade liit, sest Tatjana valitud kinnisvarafirma ja maaklerid ei ole nende liikmed. Olukorda saaks lahendada ainult kohtu kaudu.

Probleemide vältimiseks soovitab Eesti kinnisvarafirmade liidu tegevdirektor Tõnis Rüütel ilma notariaalsete lepinguteta broneerimistasu mitte maksta.