Kohalviibinute kirjelduse kohaselt oli uus omanik tulnud kohale mitmekümne erariides mehega ning asunud keskust jõuliselt üle võtma. Suurema seltskonnaga oli kohal ka praegune keskuse operaator, Maardu Centrum.

Uus omanik: olukord on uskumatu

Probleemi iva seisneb selles, et keskuse endise omaniku vara jagati pankroti tõttu laiali ning uus omanik leidis, et seega kaotasid kehtivuse ka senised lepingud. Kaubakeskust haldab aga firma Maardu Centrum, millel on haldusleping 2019. aastani.

Tänase kuupäevaga lõppes ka keskuse senine turvaleping ning Barensholmi esindajad koos turvafirma G4S ja tehnilise personaliga soovisid südaööl keskuse üle võtta, mida nende väitel takistasid kohapeal viibinud ligikaudu 30 valdavalt erariietes inimest.

„Kutsusime kohe kohale ka politsei ning oleme šokeeritud sellise seadusetuse lokkamisest ning erakordselt mures ka oma vara heakorra pärast,” teatas Delfile Barensholmi juhatuse liige Arto Autio, kelle sõnul on reaalne oht, et senine operaator kahjustab objekti oluliselt.

„Olukord on uskumatu – välisinvestorid on paigutanud keskuse ostmisse üle 40 miljoni krooni, kuid tehingu eel hoonet opereerinud inimesed, kel nüüd pole enam mingeid õigusi, tahavad meie maja endiselt enda valduses hoida,“ imestab Autio.

Tema sõnul on omandivahetusega kursis ja sajaprotsendiliselt asjast aru saanud kõik suuremad rentnikud. OÜ Barensholm on juba läbi rääkinud ja uuendamas rendilepinguid hoone seniste põhiliste rentnike Krediidipanga, Swedpanga ja Grossi Toidukaupadega. Vastav info on edastatud ka kõigile teistele rentnikele, kelle kontaktid on hoone omanikul olemas.

Autio väitel pole nad politseilt abi saanud, sest viimase arvates olevat tegu erafirmade omavahelise asjaga.

Keskuse operaator: meil on kehtiv leping

Maardu Centrumi juhatuse liige Kristina Apostolova kirjeldas Delfile öiseid sündmusi nii: „Saime info, et öösel võivad kohale tulla uued omanikud ja lukud vahetada. Miks öösel, ei tea. Võtsin kaasa kuus turvatöötajat, Omega Security’st ja Caesar’ist. Kaasas olid ka tuttavad ja sõbrad ja neidki kuus. Keskuses oli ka üks rentnik, kes oma töötajatega tegi inventuuri. Jäime välja ootama.“

Apostolova sõnul olid kohe saabunud ka uue omaniku esindajad, koos G4S-iga ja umbes 15 eraisikuga, kes olid "skinheadi välimusega".

„Kutsusin politsei ja TV3-e. Selle peale läksid "nudipead" eemale. Rääkisime uue omanikuga. Kuna kohal oli ka politsei, mindi laiali,“ meenutas Apostolova.

Tema sõnul on Maardu Centrumil haldusleping, mis kehtib aastani 2019 ja see annab talle ka õiguse rentnikega lepinguid sõlmida. „Andsime asja kohtusse,“ lisas Apostolova.

Mõlemad osapooled on esitanud avaldused ka politseile.

Brave Capitali poolt juhitav OÜ Barensholm omandas Maardu kaubanduskeskuse 43,2 miljoni kroonise alghinnaga avalikul enampakkumisel käesoleva aasta 13. oktoobril. Brave Capital on käesoleval aastal asutatud eesti- ja väliskapitalil põhinev investeerimisfirma, mis tegeleb erinevate varade ja osaluste soetamise ning projektide finantseerimisega.