Maastikuteater annab võimaluse näha milline on suletava Aidu põlevkivikarjääri ala mõne aasta pärast, kui seal valmib kaasaegne veespordi- ja vabaajakeskus koos rahvusvahelistele nõuetele vastava sõudekanali, veeslaalomiraja ning tuuletunneliga, teatas Maidla vald.

Maidla vallavanema Hardi Murula sõnul kujutab maasikuteater endast sisuliselt võimalust minna ülisuure ekraani vahendusel Aidu karjääri tulevikualale ja seal linnutiivul omal soovil ringi liikuda.

Ligi 40 aastat tegutsenud Aidu põlevkivikarjäär suletakse, kuna selle varud on ammendumas. Aastatega on karjäärist kaevandatud rohkem kui 90 miljoni tonni põlevkivi, millest piisaks, et läita miljon lambipirni 70 aastaks.

Eesti Energia Kaevandused alustas ligi aasta kestvad sulgemistöödega käesoleva aasta jaanuaris. Tööde raames ala korrastatakse ning rajatakse sinna 2,3 km pikkune ja 166 m laiune ning 3,5 m sügav sõudekanali süvis, mis täitub loodusliku veega. Kanali rajamiseks tuleb Eesti Energia Kaevandustel tõsta ringi ligi 5 miljonit tonni mäemassi. Tööde maksumus on hinnanguliselt 2,15 miljonit eurot.

Esimesed suurvõistlused on kanalisse planeeritud 2015. aastaks.

Lisaks veespordikeskusele on endisele Aidu karjääri alale planeeritud tuulikupark, Kaitseliidu lasketiir ja aheraine ladestusala.

Aidu veespordikeskuse rajamist tutvustav videoklipp asub SIIN.

Maastikuteater valmis Eesti Maaülikooli eestvedamisel ning tegevust toetab Kesk-Läänemere INTERREG IV A programm.