“AS Magnum Medical on veendumusel, et pole seadust rikkunud ning on käitunud tavapärasel ärilisel viisil sarnaselt paljude ettevõtetega Eestis ja maailmas,” teatas ettevõtte juhatuse esimees Margus Linnamäe pühapäeval tehtud avalduses.

Kolmapäeval alustas konkurentsiamet ravimite hulgimüüja Magnum Medical suhtes uurimist, et selgitada, kas firma on kuritarvitanud turuliidri positsiooni, pakkudes eri apteekidele erinevaid müügitingimusi.

Linnamäe sõnul on ettevõte erinevate müügitingimuste kokkuleppimisel lähtunud puhtmajanduslikust loogikast, mille kohaselt on suur- ja püsiklientidele võimalik suurema müügimahu ja stabiilse kliendisuhte alusel pakkuda kaupa odavama hinnaga ning nii vähenevad müüja turustuskulud.

“See lihtne seaduspärasus ongi tinginud erinevate kokkulepete sõlmimise,” lisas Linnamäe. “Täpselt samasugusel majanduslikul põhjendusel on juba aastakümneid pakkunud erinevaid hinnatingimusi kõigis majandusvaldkondades tegutsevad firmad — alates energia- ja telekommunikatsioonikompaniidest kuni pankadeni välja. See on tavapärane äriline käitumine, mis iseloomustab nii turuliidreid kui ka ülejäänud suur- ja väikeettevõtteid.”

Linnamäe sõnul on ettevõtte ja apteekide vahel kokku lepitud hindade erinevustel selge majanduslik põhjendus, nagu nõuab konkurentsiseadus, ega ulatu üle ühe protsendipunkti sõltuvalt kliendi sisseostu mahust.

Magnum Medicali juht viitas konkurentsiameti peadirektori asetäitja Aini Proosi sõnadele, et kriminaalasja algatamise põhjus on Eestis kehtivas konkurentsiseaduses, mis põhjendamatult eelistab igapäevastes ja vaieldavates situatsioonides äärmuslikke abinõusid.

Laupäevases Postimehes pidas Proos kahetsusväärseks, et turgu valitseva seisundi kuritarvitamise kahtluste uurimiseks on vaid kriminaal- ja haldusmenetluse võimalus.

“Me pakkusime konkurentsiseadusesse muudatuse, kus oleks ka väärteomenetluse võimalus,” ütles Proos ajalehes. “Kuriteos kahtlustamine võib mõningate väiksemate eksimuste korral olla liiga ränk protseduur.”

Linnamäe kinnitas pühapäeval, Magnum Medical jätkab tavapärast majandustegevust ning koostööd kõigi oma partneritega. “Ettevõte usaldab uurimise läbiviimisel konkurentsiametit, tehes temaga igakülgset koostööd,” lisas Linnamäe.