“See tehing ei ole veel selge. Konkurentsiamet otsustab, kas anda selleks luba või mitte. Müümise üks põhjus on kindlasti see, et loodud apteegiketti ei ole praegusel omanikul uue seadusandluse valguses enam võimalik edasi arendada nii nagu tema visioon ette nägi,” ütles OÜ Parimex Investi juhatuse liige Kadri Tammepuu.

Äge võitlus

Magnum Medicali juhatuse liikme Margus Linnamäe sõnul on võitlus ravimiturul väga äge, siinsete apteekide marginaal on Euroopa omadega võrreldes kolmandiku võrra väiksem. Kuna varem võis Magnum Medical tegeleda ainult hulgimüügiga, siis nüüd saab lisaks tegelda ka jaemüügiga.

“Võitlus ravimiturul on väga tihe. Meie käes on praegu 32 protsenti retseptiravimite ja ravimisarnaste preparaatide müügi turuosast. Meie eesmärk on säilitada praegune turuosa koos stabiilse ja kõrge kvaliteediga teenuse osutamisega,” ütles Tamro Eesti OÜ peadirektor Tarvo Vaasa.

Praegu kontrollivad kaks ravimite hulgimüügifirmat, Magnum Medical ja Tamro Eesti 70 protsenti ravimite hulgimüügi turust. Eesti Päevalehe andmetel võimaldab ravimite jaemüük apteekides lisada kaubale juurdehindlust umbes 18 protsenti, samal ajal kui hulgimüügi juurdehindluse protsent peab jääma 5-6 vahele.

25 000 krooni trahvi

Konkurentsiamet määras 25 000 krooni suuruse trahvi kahele müüki minevale apteegile, kes jätsid vajalikud andmed esitamata.

##“Koondumise lubamiseks vajasime apteekidelt andmeid ravimite müügimahu kohta. Küsimustele jätsid vastamata 31 apteeki, kellele saatsime ettekirjutused meeldetuletusega. Ühele kahest apteegist, kes ikkagi andmeid ei esitanud, määrasime sunniraha ja teise asukohta ei ole õnnestunud kindlaks teha,” ütles konkurentsiameti peadirektori asetäitja Aini Proos.

Konkurentsiametil on õigus ettekirjutuse täitmata jätmise korral määrata füüsilistele isikutele kuni 50 000 ja firmale kuni 100 000 krooni suurune sunniraha.

Eesti turule on Proosi sõnul tekkimas kahest endisest hulgimüüjast kaks suurt ravimite jaemüüjat. Varem ei olnud neil seadusega jaemüük lubatud. “Me ei saa teha otsust selle kohta, kas koondumine on lubatud või mitte, kui me ei ole uurinud firmade tekkivat turuosa suurust, samuti ei saa me otsustada, kui suurt jaemüügiketti võivad nad omada.”

Euroopas hinnatakse peale turgu valitseva seisundi ühel turul ka veel üle 25-protsendilise turuosa saamist vertikaalselt järgmisel turul juba liiga mõjukaks. Eesti konkurentsiamet püüabki jälgida Euroopa põhimõtet ja kontrollib ettevõtteid, mis võivad koondumise tulemusel oma turgu valitsevat seisundit tugevdada nii, et see oluliselt kahjustab konkurentsi.

Uue seaduse kohaselt võib turgu valitseva ettevõtte juhatuse või nõukogu liikme poolt ebaõiglaste äritingimuste kehtestamise eest, millega kaasnes turgu valitseva juriidilise isiku seisundi kuritarvitamine kaubaturul, karistada rahalise trahvi või kuni kolmeaastase vangistusega. Samasuguse karistuse võib määrata ka konkurentsi kahjustava kokkuleppe ja konkurentsi kahjustava koondumise eest.