Täna Riigi Teatajas avaldatud määruse alusel hakatakse uue ökomärgiga märgistama puhast ökoloogiliselt toodetud toitu. Märgi kasutamine annab tarbijale suurema kindluse ja garantii, et riik hoiab seaduse ning kontrollinstitutsioonide abil silma peal toidukaupade kvaliteedil, teatas põllumajandusministeerium.

Märk tagab, et tegemist on põllumajandusest pärit tootega, mille kasvatamisel ei ole kasutatud mineraalväetisi, mürkkemikaale, kasvustimulaatoreid, geneetiliselt muundatud organisme ega muid sarnaseid terviseprobleeme esilekutsuvaid või põhjalikult uurimata komponente.

Ökomärk on rohelist värvi ja sellel on kujutatud võrsuvat taime, mis märgi autori Ain Saviaugu sõnul peaks sümboliseerima elujõudu ja –tahet. Kasutusele tuleb kaks märgi versiooni - ühel on märgi keskel sõna “ÖKO”, teisel lisaks ringikujuliselt ümber märgi kirjutatud “Kontrollitud ökoloogilisest põllumajandusest”. Märki võib kasutada ka mustvalge versioonina.

Kõik tootjad, kes on tunnustatud maheda toodangu tootjad saavad ka ökomärgi kasutamisõiguse, samas on märgi kasutamine tootjatele vabatahtlik.

Seni kehtinud mahemärki võib kasutada 2005.aasta lõpuni.