Talupidajad, kes mahetootmise oma südameasjaks võtnud, ütlevad, et nad võiksid toota palju rohkem kemikaalidest puutumata piima, teravilja, liha ja juurikaid, ent vajaka jääb realiseerimiskanalitest. Nimelt on Eestis puudu arvestatav mahetootmisel põhinev toidutööstus, vahendab Äripäev.

Nii on Pärnumaal Koonga vallas Mätiku talu pidav Aivar Pikkmets sunnitud oma poolesajalt lehmalt saadava mahepiima müüma n-ö tavatoormena Tere piimatööstusele, sest aastas müügiks minevat 350 tonni piima ei suudaks talu eales turgudel ja laatadel kaubaks teha. Eraldi mahepiimaliini aga ei ole ükski kombinaat siiani käima pannud, kogused on liialt väikesed, tarned ebaregulaarsed ja sellise piima kokkukogumine teeks toodangu omahinna liialt kalliks, leiavad töösturid.

Paar aastat tagasi üritasid mahepiimatootjad seda kolme päeva jooksul üle Eestimaa kokku koguda, et panna Järva-Jaanis tööle mahepiimapulbri tootmine. Et aga maheda piima talud paiknesid väga hajali ning nende kogused jäid sajakonna kilo kanti, siis ilmnes, et kui tavapiima kilogrammi kogumisele kulub keskeltläbi kaks eurosenti, siis mahepiima puhul tuli see ligi 5 senti/kg.

"Meie ajend mahepiimatootmisega tegelemiseks on viimase kümne aasta jooksul olnud see, et siinsel paepealsel pinnasel on lihtsalt kõige otstarbekam kasvatada rohusööta, mitte teravilja," selgitas Aivar Pikkmets. "Oleme oma eesmärgi - ellu jääda ja võimalikult hästi majanda, täitnud. Tõhus abi olnud ka mahetootjatele makstav toetus."