“Tõepoolest, väga suured asjad on alles tulemas,” tunnistas maksuameti pressiesindaja Aivar Pau teisipäeval. Ta täpsustas, et tegu on suurte asjadega nii summade kui ka tuntud nimede poolest, mida maksuamet aga ise kunagi välja ütlema ei hakka.

Praegu on Diveciga seotud materjalidest kohtuvaidluse läbinud vaid 34 väiksemat juhtumit ligi 50 miljoni krooni ulatuses. Kokku on 497 kontrolli ja revisjoni põhjustanud Diveci asja raames riigieelarvesse oodata kuni poolt miljardit krooni. Sellest ligi 297 miljoni krooni ulatuses on maksunõudeid kriminaalasjade raames veel esitamisel ja kohtutesse alles jõudmas.

Maksuamet on väitnud, et Diveci materjalid viivad välja tippärimeesteni ja tuntud vandeadvokaatideni. Viimased on oma ametist tuleneva vaikimisõiguse tõttu parimad tankistid. Nii menetles maksuamet vähemalt kolme avalikkusele tuntud vandeadvokaadiga seotud juhtumit, kus muu hulgas võeti välja suuri summasid sularaha. Usinaim tegelane võttis pangast ligi 40 miljonit krooni, mis toob talle kaela 10 miljoni krooni suuruse tulumaksunõude.

Ettevõtjate võimalikku hirmu offshore-tehingute avalikuks tulemise ja maksustamise ees toetab ka Äripäevale laekunud informatsioon, et seoses Raivo Karu büroost saadud materjalidega on maksuamet teinud viimasel ajal erakordselt suures koguses päringuid välisriikidesse.

Maksuameti järelevalve osakonna juhataja Raivo Piiritalo sõnul sai maksuamet Diveci materjalide najal oskusteavet ka uuemate offshore-tehingute uurimiseks ja see aitas maksuametil aru saada, kuidas offshore-firmasid skeemides kasutati. “Kontrolliprotsessis omandatud teadmised ja oskusteave võimaldavad maksuametil kontrollida edukalt ka teisi mitte Diveciga seotud offshore-firmasid,” lausus ta.

Sõerdi taandamise selgituses erakonnakaaslastele tõi rahandusminister välja, et talle ja paljudele teistele ettevõtjatele on maksuamet saatnud tänavu arvukalt päringuid saamaks tuludeklaratsiooni kohta lisamaterjale. Nii näiteks on poliitikute hulgast kõlanud vihjeid, et maksuamet tunneb huvi endise linnapea Jüri Mõisa ja ärimees Meelis Lao tegemiste vastu.

“Ma ei taha sellel teemal rääkida,” kostis Mõis küsimusele, kas rahandusministri otsuse taga võib olla mingi käimasolev maksuasi. Ettevõtjate ja advokaatide huvide peegeldumist Paltsi otsuses keeldus ta samuti kommenteerimast.

Lao ütles, et pärast nn Karu nimekirja avalikuks tulekut on maksuamet tema vastu huvi tundnud. Lao oli nimekirjas seotud firmaga Strategic Development International Inc. “Küsiti, mis firma, mis toimus,” rääkis Lao. Ta ütles, et ostis firma igaks juhuks, seetõttu polnud maksuametil tema kohta midagi öelda.