Stockmanni toiduosakonna toore osakonna juhataja Heli Kattai sõnul on maitsetaimede pakkumine Eestis hooajaline. Talvel on nii mitmegi haruldase maitsetaime leidmine pea võimatu. Stockmannist ostavad vajalikke taimi ka mitmed restoranid, ja kui nemad teevad mõne suurema ostu, on Stockmanni varud kohe ammendunud. Kauplus suudab ostjatele pakkuda täpselt nii palju maitsetaimi, kui koostööpartnerid jõuavad varuda. Talvel on see keeruline, sest Eesti kliima ei soosi maitsetaimede kasvatamist. Kaugemalt toodu on ka palju kallim ning kvaliteet võib kannatada. Osa taimi on väga külmakartlikud.

Võtmemängija

Vaatamata sellele on maitsetaimede valiku ja pakkumise suurendamine Stockmanni toiduosakonnas tänavu üks eesmärke ? ürtide valik peab laienema. ?Kindlasti vaatame, et grillihooaja alguseks oleks meil korralik valik olemas, samuti otsime pidevalt võimalusi, kuidas tagada kaupluses aasta ringi maitsetaimede sortiment,? sõnab Kattai. Peamiselt ostetakse Stockmannist basiilikat, tüümiani ja melissi.

Nimetatud taimi suudab kauplus pidevalt pakkuda, sest nende kasvatamise on enda peale võtnud Tartu külje all asuv Eesti-Soome ühisfirma AS Grüne Fee Eesti.

Üle kümne aasta tagasi loodud ettevõte sai tuntuks eeskätt kurgikasvatajana. Grüne Fee võttis esimesena Baltikumis kasutusele uudse tehnoloogia, mis võimaldab tänu lisavalgusele toota köögivilja sõltumata aastaajast. Tootmisprotsessi juhtimine on automatiseeritud nõnda, et taimede kasvuks vajalikud tingimused oleksid ideaalilähedased. Temperatuuri reguleeritakse kümnendiku kraadi täpsusega, kasvuks vajalikke toitaineid doseeritakse milligrammi täpsusega jne.

Kasvuhoonete aasta ringi kütmine ja valgustamine nõuab tohutult energiat, mille hind on aasta-aastalt kasvanud. Seetõttu alustas ettevõte 1997. aastal esimesena Eestis maagaasist soojus- ja elektrienergia kombitootmist. ?Tänu oma jaamale oleme suutnud konkurentsis püsida,? ütleb ettevõtte juhataja Raivo Külasepp.

Aasta-aastalt on ettevõttes kurgikasvatamise kõrval muutunud oluliseks maitsetaimede kasvatamine, kuigi ettevõte piirdub vaid kümmekonna nõutuma taime pakkumisega, jättes vähem olulised taimed väiksemate tegijate kasvatada.

Kui võrrelda maitsetaimede tarbimist Eestis ja nõudlust nende järele, siis oleme oma lähinaabritest veel seitsme-kaheksa aasta jagu maas. Seega peaks nõudlus kasvama.

Turu käibest puudub igasu-gune ülevaade. ?Täpsema arvestuse puudumise tõttu on vettpidava käibe teadasaamine vähetõenäoline,? arvab Külasepp. Ometi on näiteks Grüne Fee korralikult käivet kasvatanud. Kui 2001. aastal oli firma käive 41 miljonit, siis 2003. aastal juba 57 miljonit krooni.

?Oleme suutnud kasumlikult tegutseda,? ütleb Külasepp. Grüne Fee on kohe valmis tootmismahtusid ja sortimenti suurendama, kui nõudlus tekib, kinnitab ta.

Talvel puhkus

Maitsetaimede kasvatamisele pühendunud Vana-Peetri talu peremees Anti Tomson ei pea nõudluse kasvust hoolimata vajalikuks ega majanduslikult kasulikuks talvel maitsetaimi kasvatada. Talu peremees eelistab talvel puhata ja remonditöid teha. Suvel on tempo niikuinii peal. Pealegi on kunstvalguse käes kasvanud taimede kvaliteet kehvem. ?Selleks, et talvel kasvatada, tuleks teha suuri investeeringuid kasvuhoonete soojustamiseks ja valgustamiseks,? räägib Tomson. Esialgu ei ole ta sellele väga tõsiselt mõelnud ja investeeringu suurust väljagi arvutanud. ?Talvel kaasnevad taimede kasvatamisega suured kulutused, mistõttu on töö kasumlikkus madal, lisaks on palju rabelemist ja tulemus pole nii hea, kui tahaks,? toob peremees põhjuse, miks ta talvel taimi ei kasvata. Kui aga turul nõudlus kasvab, siis ei välista ta sedagi.

Põhiosa talu toodangust läheb hulgiladude kaudu restoranidele. Kauplustest saab taimi osta Stockmannist. Hooajal sõidab auto talust iga päev Tallinna poole, mõnikord isegi kaks korda päevas. Taimed kasvavad 400 ruutmeetril. Lähiaasta jooksul suurt laienemist plaanis ei ole.

Saue ja Keila vahel asuv Vana-Peetri talu jõudis maitsetaimede kasvatamiseni katse-eksituse meetodil. ?Eks oleme siin erinevaid asju proovinud,? sõnab Tomson.

Mitu partiid on ka ebaõnnestunud. Maitsetaimede kasvatamine ei ole nii lihtne, et ehitad kasvuhoone ja külvad seemne maha. ?Midagi sealt kasvab, aga kahtlen, kas see on müügikõlblik,? ütleb Tomson. Tema enda oskused on tulnud aja jooksul.

Sortiment tellimustes kinni

Vana-Peetri talus kasvatatavate taimede sortiment on samuti kujunenud iseeneslikult. Praegu kuuluvad sortimenti muuseas rosmariin, rucola, koriander, vesikress, salvei. Kõiki talu tooteid ühendab see, et need ei ole väga levinud. Kui peremees on leidnud mõne huvitava taime, siis ta on proovinud seda ka kasvatada. Neid taimi, mille järele on tekkinud nõudlus, kasvatab ta rohkem. Loomulikult sõltub sortiment tellimustest. ?Kui mõni kokk on kirjutanud menüüsse mõne minu taime, siis pean seda loomulikult ka kasvatama,? ütleb Tomson. Vana-Peetri talu toodang hakkab sel hooajal tarbijateni jõudma aprilli lõpupoole.

Maitsetaimede osatähtsus kasvab

?? ?Lähiaastatel maitsetaimede osatähtsus kindlasti kasvab,? ennustab Tartu külje all asuv Eesti-Soome ühisfirma AS Grüne Fee Eesti peadirektor Raivo Külasepp. Just Grüne Fee on Eesti maitsetaimede turu võtmemängijaid.

?? Tänaseks võtavad maitsetaimed Grüne Fee neljahektarilisest kasvuhoone pinnast endale poole, jäädes 64,2-miljonilises käibes siiski kurkide kõrval vähemusse. Praegu ei suuda paljud kauplused maitsetaimede müügiks korralikke külmutusseadmeid tagada. Ja kui neid kehvasti hoida, kaotavad nad kiiresti välimuse ja maitse. Seetõttu ei taha paljud kauplused neid üldse müügile võtta. ?Eks me juhenda ja aita neid, turgu tuleb ka ise kasvatada,? sõnab Külasepp.