Nafta hinna langus, rubla nõrgenemine, finantsturgude volatiilsus- need on Venemaa rahandusministri Anton Siluanovi sõnul peamised Brexiti negatiivsed mõjud Venemaa jaoks. Ainult et kõik selle, seejuures oluliselt suuremas ulatuses, on Venemaa juba läbi elanud.

2014.-2015. aasta ning 2016. aasta alguse jooksul toimunud järjestikuste šokkide tulemusel on Brexiti mõju Venemaa majandusele piiratud. Küll aga on see üks lisaargument, miks plaanide tegemise tuleb olla konservatiivne, märkis ta.

Majandusminister Aleksei Uljukajevi kinnitusel ei ole majandusprognooside ning 40 dollari tasemel nafta hinnaga arvestatud 2017.-2019. aasta eelarvearvutuste muutmiseks põhjust, sest šokireaktsioon tooraine- ja valuutaturgudel möödub mõne päevaga.

Venemaa keskpank kinnitab, et valuline reaktsioon oli oodatud ning sellel ei ole Venemaale otseseid riske.

“Meil on oma probleemid, need on oluliselt tundlikumad,“ märkis strateegiiste algatuste keskuse juht Aleksei Kudrin Twitteris.

Sanktsioonid kaitsevad

Venemaa majanduse nõrkus ning piiratud juurdepääs maailma finantsturgudele kaitseb Venemaad Brexiti mõjude eest. Sberbanki analüütikud toovad välja, et välisšokki levitav finantskanal on lääneriikide sanktsioonidega Venemaa jaoks suletud – sanktsioonid peatasid kapitalivood, va välisvõla osaline refinantseerimine. See mõjub majanduskasvule pärssivalt, kuid samal ajal suurendab vastupidavust globaalsetele kõikumistele. Samuti on Venemaa jaoks piiratud Brexiti mõjude levimine kaubanduslike kanalite kaudu, sest Suurbritannia osa Venemaa ekspordis ja impordis on vastavalt 2,7% ja 1,9%.

Kõige olulisem ja samas ka ainuke välisšokkide Venemaale leviise kanal on nafta hind, mis toob kaasa rubla odavnemise, eelarvepuudujäägi suurenemise ja inflatsiooni kiirenemise. Sberbanki analüütikud aga märgivad, et nafta hinna mõju rublale ning inflatsioonile vähenes juba pärast eelmisi šokke, sest impordi osa tarbimises kahanes. Lisaks muutus sisemajanduse kogutoodang (SKT) nende sõnul nafta hinna kõikumise suhtes vastupidavamaks ehk idanaabri majandus ei reageeri ei nafta hinna tõusudele ega langustele.

Venemaa SKT kvartaalne kasvutempo ei ole eelmise aasta teisest kvartalist praktiliselt muutunud. Samal ajal on toornafta barreli hind sel ajal kõvasti kõikunud: eelmise aasta mais oli see 68 dollarit ning selle aasta jaanuaris 28 dollarit ja juunis tõusis taas 80%.

Idanaabri inflatsiooni Brexit Sberbanki analüütikute hinnangul oluliselt ei mõjuta, kuid Venemaa keskpank võib suurenenud kõikuvuse tõttu intressimäärade langetamises pausi pidada.

Toorainehinnad peaksid odavnema, kuid ajalugu näitab, et segased ajad ei tähenda sugugi madalat nafta hinda, arutlevad ING analüütikud. Brexit tõi nafta ning ka teiste varade hinnalanguse, kuid nafta hinna langust allapoole 45 dollari taset Sberbanki analüütikud ei usu.

Gazprombanki analüütikud ootavad rublades nomineeritud väärtpaberite müügilainet, kuid see saab olema lühiajaline, sest ujuvkurss pehmendab šokki.

Investorite suundumine eurost ning naelast dollarisse toob kaasa Venemaa kulla- ja valuutareservide vähenemise, sest neis on euro osa 43% ja naela oma 11%, märgivad Sberbanki analüütikud. Halvimal juhul vähenevad need valuutakursside muutuste tulemusena 15 miljardi dollari võrra, kuid osaliselt kompenseerib kaotuse kulla hinnatõus. Kuld on lisaks dollarile üks traditsiooniline vara, kuhu keerulistel aegadel oma vara paigutatakse.

Suurbritannia majandus on nn suure seitsme riikide seas kõige kiiremini kasvav ning maailma suuruselt viies majandus. Selle majanduse Euroopa Liidust lahkumine mõjutab nii Euroopa Liidu kui maailmamajandust. Rahvusvaheine Valuutafond arvab, et Brexit toob Suurbritanniale järgmise aasta kokkuvõttes majanduslanguse.

Renessance Capitali analüütik Charlie Robertson tõdeb, et Venemaa kaotab maailmamajanduse nõrgenemisest, kuid tema hinnangul on riigil võime õudustest suhteliselt kiiresti taastuda.

Venemaa võib Brexitist võita

Ekspertide hinnangul võib Venemaa Brexitist koguni võita. Segadused ja konfliktid Euroopa finantsturgudel võivad investorite huvi arenevate turgude, sh Venemaa väärtpaberite vastu taastada, tõdeb VEBi peaanalüütik Andrei Klepatš .
Ka Robertson nõustub, et arenenud Euroopa probleemide taustal paistab Venemaa üsna hea välja. Lisaks võib Suurbrtannia Euroopa Liidust lahkumine leevendada Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioone. Robertsoni kinnitusel on see tõenäoline, sest Suurbritannia oli Saksamaaga sanktsioonide suhtes ühel meelel, kuid pärast referendumit Suurbritannia mõju Euroopa Liidus sanktsioonide osas nõrgeneb. Lisaks võib muutuda ka Suurbritannia enda seisukoht, tõdeb Klepatš, sest David Cameroni asemel võivad võimule saada Venemaa suhtes oluliselt sõbralikumad jõud.